Pachetul fiscal ar putea intra în primă lectură la ședința de guvern de la ora 17.00

Publicat: 20 sept. 2023, 13:30, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Pachetul fiscal ar putea intra în primă lectură la ședința de guvern de la ora 17.00

Guvernul Ciolacu se reunește în ședință miercuri de la ora 17.00, potrivit unui anunț al executivului.

Pachetul fiscal care a fost publicat ieri dimineață ar putea să intre în primă lectură în ședința Cabinetului Ciolacu din această zi, de la ora 17.00. Acest fapt e posibil după ce premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au discutat marți și miercuri cu UDMR, minoritățile naționale din Parlament, sindicate și patronate reunite în Consiliul Tripartit.

Guvernul a pus marți în dezbatere publică proiectul de lege care conține măsurile fiscale și reforma în administrație, urmând ca înainte de 1 octombrie să își asume răspunderea în fața Parlamentului. Dacă o eventuală moțiune de cenzură trece, guvernul e demis. Dacă opoziția nu depune moțiune de cenzură sau moțiunea nu trece la vot, pachetul de măsuri fiscale intră imediat în vigoare.

E posibil ca vineri, 22 septembrie, să se finalizeze procedura de avizare interministerială a proiectului legislativ, iar luni, 25 septembrie e de așteptat adoptarea în ședință de guvern și transmitere către Parlament.

Cele mai importante prevederi din proiect, potrivit Economedia:

  • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
  • Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
  • Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
  • Crește TVA pentru anumite produse. Se menține TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
  • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
  • Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
  • Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
  • Cresc accizele la țigări și alcool.
  • Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
  • Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.