Pacienți cu leucemie în fază terminală, salvați cu Revumenib, un medicament experimental

Publicat: 21 mart. 2023, 18:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Pacienți cu leucemie în fază terminală, salvați cu Revumenib, un medicament experimental
SURSA FOTO: https://www.anadolumedicalcenter.ro/

Un tratament promițător, numit Revumenib, a salvat 18 persoane cu o formă gravă de leucemie, cancer al sângelui. Evident sunt necesare noi dovezi, dar rezultatele obținute până acum oferă o speranță celor afectați de această boală.

Leucemia mieloidă acută (LAM) este o boală rară, dar rămâne cancerul sângelui cel mai frecvent la adult. Este o boală dificil de tratat: rata de supraviețuire la trei ani fiind de numai 25%. O parte dintre pacienții afectați nu răspund la tratamente. Este și cazul a 18 pacienți aflați în stadiul terminal al bolii, care au fost salvați cu ajutorul unui tratament miraculos. Este un tratament experimental prin care s-a reușit obținerea remisiunii complete, relatează revista Nature.

LAM atacă măduva osoasă, unde sunt produse celulele sanguine, și provoacă producerea necontrolată de celule anormale. Noul medicament, numit Revumenib, a eliminat în mod complet semnele cancerului la o treime din 60 de participanți la acest studiu realizat în SUA.

Rezultatele de fază I au arătat o rată de răspuns parțial de 53% și o rată de răspuns complet de 30%. Rezultatele nu atestă cu certitudine o vindecare definitivă, dar autorii studiului sunt optimiști, explică publicația El Pais.

”Credem că acest medicament este extraordinar de eficace și sperăm că el va fi accesibil tuturor celor care au nevoie de el”, a declarat presei spaniole dr. Ghayas Issa, MD Aderson Cancer Center al Universității din Texas.

Cum a tratat Revumenib leucemia

Totuși, medicamentul nu poate funcționa în cazul tuturor pacienților. Cercetătorii s-au concentrat asupra a două sub tipuri genetice, în care o proteină permite leucemiei să progreseze în organism. Revumenib se fixează pe această proteină și o inhibă. Prin acest mecanism au fost salvate 18 persoane, printre care o tânără arhitectă lituaniană, în vârstă de 23 de ani. În cazul acestei paciente, toate tratamentele au eșuat, inclusiv grefele de măduvă osoasă. Potrivit El Pais, după ce a terminat tratamentul cu Revumenib, tânăra a reușit să-și finalizeze studiile și acum este arhitectă la Copenhaga.

Evident este necesar că noul tratament să fie testat pe sute de persoane pentru confirmarea eficacității, deoarece este posibil ”să inverseze” leucemia fără putință de ținere sub control pe termen lung. Ar putea permite o acțiune țintită completând chimioterapia, ca și alte tratamente promițătoare deja existente.

Potrivit presei, aproximativ 400.000 de persoane afectate de leucemii acute rezistente la actualele tratamente ar putea beneficia de acest nou medicament.   

Citește și „Matrix”: Keanu Reeves a donat 70% din onorariul său pentru cercetarea leucemiei