Pacienții din România, luați la mișto. Așteaptă doi ani pentru acces la un tratament inovativ

Publicat: 09 iul. 2025, 14:33, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Pacienții din România, luați la mișto. Așteaptă doi ani pentru acces la un tratament inovativ

Pentru a intra în posesia unui tratament inovativ, pacienții români au de așteptat în medie 828 de zile, adică peste doi ani, în comparație cu bolnavii din Uniunea Europeană, care așteaptă doar… 531 de zile.

Semnal de alarmă asupra impactului medicamentelor inovatoare asupra pacienților din România

Potrivit raportului Patients W.A.I.T. 2024 al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), doar 19% din tratamentele inovatoare aprobate între 2020-2023 sunt accesibile în România, față de 61% în Cehia și 46% la nivelul UE.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) trag un semnal de alarmă asupra impactului acestor întârzieri, care duc la pierderi de vieți, spitalizări prelungite și costuri economice semnificative.

Pacienții români beneficiază doar de 19% dintre medicamentele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului

„Peste 47.000 de pacienți așteaptă actualizarea listei de medicamente gratuite, a cărei ultimă modificare a fost în aprilie 2024. Situația este confirmată de cele mai recente date ale studiului EFPIA privind Indicatorul de Acces la Medicamentele Inovatoare în țările Europei, denumit Patients W.A.I.T. 2024.

Studiul arată că pacienții români beneficiază doar de 19% dintre medicamentele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului între 2020-2023, adică unul din cinci medicamente. Spre comparație, cehii beneficiază de 61% dintre acestea, iar media Uniunii Europene este de 46%”, afirmă ARPIM într-un comunicat de presă.

Nici un medicament aprobat la nivel european în 2025 nu era compensat în România la începutul lui 2025

Mai mult, ARPIM a precizat că nici un medicament care a fost aprobat la nivel european în 2023 nu a fost compensat în România la începutul lui 2025.

„Fiecare medicament inovator care ajunge la pacienți înseamnă șansa la o nouă viață alături de cei dragi. Ce înseamnă 2 ani pentru un pacient cu o boală cronică? Agravarea bolii, neșansa la o viață normală, riscul ca atunci când un tratament inovator ajunge la el să nu îl mai poată salva.

Ce înseamnă 2 ani pentru un pacient bolnav de cancer? Riscul de a nu mai fi în viață”, a pus punctul pe I Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, potrivit Agerpres. În acest context, nu mai miră pe nimeni faptul că România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate tratabilă din Uniunea Europeană…