Pagubă la Salrom: s-a vândut sare la prețuri mai mici decât costurile de producție

Curtea de Conturi a constatat operațiuni economice ineficiente la Salrom, compania care are concesiuni pe resurse enorme de sare

Societatea Națională a Sării – Salrom, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a încheiat, cu aprobarea Consiliului de administrație, în condiții de ineficiență, contracte pentru valorificarea la intern a produselor din calcar, la prețuri mai mici decât costurile înregistrate, cu consecința nerealizării veniturilor în sumă de 2.474 mii lei și, implicit, a diminuării impozitului pe profit cu suma de 396 mii lei și a TVA colectate cu suma de 470 mii lei, se arată Raportul public al Curții de Conturi pe anul 2021.

Despăgubirile stabilite de instanțele de judecată, pentru care au fost efectuate plăți în sumă de 477 mii lei, nu au fost urmărite în vederea recuperării, se spune în raport. În baza hotărârii civile pronunțate de instanță, societatea a plătit despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate, precum și alte drepturi, în cazul unui angajat, ca urmare a desfacerii contractului individual de muncă.

Societatea a efectuat plăți nejustificate în sumă de 195 mii lei, reprezentând servicii de consultanță în domeniul imobiliar, care au constat în elaborarea unui studiu de fezabilitate cu privire la oportunitatea dezvoltării unui proiect imobiliar într-o clădire aflată într-o stare avansată de degradare și care face obiectul unor litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Studiul primit și recepționat de entitate nu a fost pus în practică și nici aprobat de Consiliul de Administrație. Astfel, a fost diminuat impozitul pe profit cu suma de 31 mii lei și a fost diminuată TVA de plată cu suma de 37 mii lei.

Conform raportului, au fost imobilizate fonduri pentru investiții care nu au fost realizate. Deși prin bugetele de venituri și cheltuieli din ultimii trei ani au fost aprobate cheltuieli pentru investiții, gradul de utilizare a fondurilor alocate a fost de doar 29,92% în anul 2019, 29,40% în anul 2020 și 21,60% în anul 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...