Pandemia a accelerat un fenomen îngrijorător: obezitatea infantilă

Publicat: 18 nov. 2021, 14:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Pandemia a accelerat un fenomen îngrijorător: obezitatea infantilă

Mulți medici pediatri au observat că, în perioada pandemiei s-a amplificat alarmant un fenomen care și înainte era îngrijorător și anume obezitatea la copii.

Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, avertiza, încă din primăvara acestui an, asupra faptului că pandemia ar putea amplifica obezitatea la copii. Potrivit raportului biroului regional OMS, rata de obezitate infantilă a ajuns la cote alarmante.

Închiderea școlilor, restrângerea accesului copiilor la mesele din școli, lipsa activităților fizice au contribuit la amplicarea acestui fenomen.

Și iată că de la avertisment la realitate au trecut doar câteva luni.

Datele furnizate  recent de NHS Digital din Marea Britanie, citate de BBC, arată că ”a existat o creștere substanțială a numărului copiilor obezi în Anglia, în perioada pandemiei”.

Dr. Max Davie, de la Pediatrie și Sănătatea Copilului, spune că această creșterea este „alarmantă” și că nu numai izolarea din timpul pandemiei, ci și alți factori au contribuit la accelerarea obezității infantile.

În acest sens, Caroline Cerny, de la Obesity Health Alliance, avertizează că în explicarea acestui fenomen sărăcia joacă un rol crucial.

Un rucsac greu pentru copii

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, prezenta recent, datele reieșite dintr-un studiu constând în cântărirea copiilor indiferent de afecțiunea pentru care erau consultați medical.

Concluzia: ”față de acum zece ani, în România, din cifrele publicate oficial de Institutul Național de Statistică, prevalența excesului ponderal, fie un pic mai mult, fie chiar obezitate, s-a dublat”.

Comparând kilogramele în plus cu un rucsac, medicul pediatru spune: ”Având un rucsac mult mai mare de la o vârstă precoce, impactul e semnificativ mai mare asupra organismului, care nu e pregătit complet: nici sistemul cardiovascular, nici în ceea ce privește ligamentele sau articulațiile. Mai mult de jumătate dintre adolescenții obezi vor rămâne adulți obezi”.