Papa Francisc a sărbătorit împlinirea a 87 de ani, împreună cu un grup de copii suferinzi

Publicat: 17 dec. 2023, 17:00, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Papa Francisc a sărbătorit împlinirea a 87 de ani, împreună cu un grup de copii suferinzi
foto: Stiri.tvr.ro

Papa Francisc a sărbătorit duminică, 17 decembrie, a 87-a aniversare, la Vatican, împreună cu un grup de copii de la clinică pediatrică Santa Marta, patronată de Sfântul Scaun, care sprijină mamele și copii aflați în dificultate.

Copiii au cântat pentru suveranul pontif și l-au ajutat să stingă singura lumânare așezată pe un tort alb. Toți i-au urat papei Francisc ”Buon Compleanno”, ”La mulți ani” în limba italiană, și i-au oferit un buchet de floarea soarelui.

De la prima aniversare la Vatican, în 2013, anul când a fost declarat Papă, acest eveniment constă în întâlnirea cu un grup de copii care cântă și susțin mici spectacole de circ. De fiecare dată, după rugăciunea Angelus și binecuvântare, Papa Francisc împarte tortul cu copiii.   

Mesaje

Iată câteva pasaje din mesajul adresat papei, președintele Italiei, Sergio Mattarella : ”Vă transmit, în numele meu și al tuturor italienilor, cele mai sincere și afectuoase urări pentru bunăstarea voastră și continuarea fructoasă a Magisteriului”.

De asemenea, președintele Italiei a mai adăugat: Într-o lume în care, din nefericire, noi rivalități se adaugă conflictelor niciodată latente, activitatea voastră pastorală continuă să ne reamintească tuturor necesitatea de a găsi soluții care să restabilească pacea, punând persoana, cu demnitatea sa inalienabilă, în centrul comunității internaționale”.

Suveranul pontif a mai primit urări din partea premierului Giorgia Meloni, a reprezentanților Senatului și Camerei Deputaților, dar și din partea președinției Confederației Episcopale Italiene și Episcopiei Romei.

Proiecte

Născut în 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, într-o familie de origine italiană, Jorge Mario Bergoglio se confruntă, în ultimii ani, cu probleme de sănătate. Recent, a fost nevoit să  renunțe la participarea la reuniunea COP28 de la Dubai din cauza unei bronșite acute. În tinerețe, suveranul pontif a suferit și o ablație parțială la un plămân.

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu recent că vrea să fie înmormântat în bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma și că locul de veci este deja pregătit. Cât privește starea sănătății, papa spune că se simte mai bine și că nu are în program ideea de a-și da demisia. Mai mult, e aproape sigur că, în 2024, va merge în Belgia și, probabil, în Polinezia și Argentina.