Papa Francisc cere guvernelor să-și asculte națiunile și să lupte pentru pace

Publicat: 18 apr. 2022, 19:00, de Nina Marcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Papa Francisc cere guvernelor să-și asculte națiunile și să lupte pentru pace
Papa Francisc

Slujba ținută la Roma, în Piața Sf. Petru, de papa Francisc pentru Paștele catolic s-a desfășurat, anul acesta, așa cum nu s-a mai întâmplat în cei doi ani de pandemie, cu peste cincizeci de mii de oameni și fără restricții.

În rugăciunea și binecuvântarea sa, Urbi et Orbi, pontiful a subliniat, ca și în alte rânduri, faptul că e necesar să fie pace pe pământ. Mai ales după doi ani de pandemie, nu e nevoie de război: „După Covid, a venit război, dar avem nevoie de pace.” Papa Francisc a vorbit despre numeroasele victime ucrainene, despre milioanele de refugiați, despre oamenii rămași printre dărâmături, despre orașele distruse.

„Am în ochi privirea unor copii care au rămas orfani și fug de război. Privind la ei, nu putem să nu le simțim strigătul de durere, alături de cel al multor alți copii care suferă în toată lumea: cei care mor de foame sau de absența medicamentelor, cei care sunt victimele abuzului și ale violenței și cei cărora li s-a refuzat dreptul de a se naște”.

Și, sanctitatea sa a mai precizat: „Pacea fie pentru Ucraina atât de sever pusă la încercare de violența și de distrugerea războiului crud și lipsit de sens în care a fost târâtă! În această noapte cumplită de suferință și de moarte, răsar în curând,  noi zori de speranță. Pacea fie aleasă!”

Papa Francisc le-a cerut guvernelor lumii să asculte de națiunile lor care cer, prin proteste și tot felul de acțiuni, pace. <<Ascultați acea întrebare tulburătoare pusă de oamenii de știință în urmă cu aproape șaptezeci de ani: „Vom pune capăt rasei umane sau va putea omenirea să renunțe la război? Avem în spate doi ani de pandemie, care au lăsat urme grele. Era timpul să ieșim împreună din tunel, mână în mână, punându-ne în comun forțele și resursele. Și, în schimb, arătăm că încă mai avem spiritul lui Cain, care îl privește pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival și se gândește cum să-l elimine” – a mai pus papa Francisc.

Iar la finalul rugăciunii Urbi et Orbi a adăugat: „Fie ca acest conflict din Europa să ne facă mai atenți chiar și în fața altor situații de tensiune, suferință și durere, care afectează prea multe regiuni ale lumii și nu putem și nu vrem să uităm.” Cei peste cincizeci de mii de oameni prezenți au fost în asentimentul papei.