Papa Francisc: Consfințire către Fecioara Maria a omenirii, în special a Rusiei și Ucrainei

Publicat: 26 mart. 2022, 11:30, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE
Papa Francisc: Consfințire către Fecioara Maria a omenirii, în special a Rusiei și Ucrainei
Papa Francisc

În Catedrala Sf. Petru din Roma, papa Francisc a celebrat, vineri, Actul de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei a omenirii, în special a Rusiei și Ucrainei, în aceste momente dramatice.

„Zilele acestea bombele distrug casele multora dintre fraţii noştri ucraineni fără apărare”,  a spus Suveranul Pontif în timpul slujbei oficiate în Bazilica Sf. Petru din Roma, înainte de consfințire a Ucrainei şi Rusiei Fecioarei Maria.

Papa Francisc a definit ”odios” războiul din Ucraina, care ”provoacă frică și confuzie în toată lumea”.

Actului de consfințire pe care papa Francisc l-a săvârșit, vineri, în Catedrala Sf. Petru, chiar în sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost însoțit de o rugăciune care a fost rostită în același timp de toți episcopii din lume, inclusiv la sanctuarul Fecioarei Maria de la Fatima.

Într-un moment în care, spune papa Francisc, războiul din Ucraina provoacă suferințe de nedescris populației din această țară, amenințând chiar pacea mondială, Rugăciunea de consfințire ”vrea să fie un gest al Bisericii universale, care în acest moment dramatic, conduce la Dumnezeu, prin Mama sa și a noastră, strigătul de durere al celor care suferă și imploră sfârșitul violenței, și încredințează Reginei păcii viitorul omenirii”.

Fecioara Maria a cerut consacrarea Rusiei

Tot vineri, s-a celebrat aceeași consacrare, la sanctuarul marian din Fatima (Portugalia), locul aparițiilor Fecioarei Maria în fața a trei copii Lucia, Jacinta și Francisco, începând cu data de 13 mai 1917. Atunci, Fecioara Maria a cerut consacrarea Rusiei către Inima Sa.

”În timpul aparițiilor din 13 iulie 1917 la Fatima, în Portugalia, Fecioara Maria a cerut consacrarea Rusiei către Inima Sa Neprihănită, afirmând, potrivit celor trei copii care au avut viziunile, că, în cazul în care această cerință nu ar fi îndeplinită, Rusia avea să-și răspândească ”erorile pretutindeni în lume, promovând războaie și persecuții ale Bisericii. Cei buni vor fi martirizați, Sfântul Părinte va avea mult de suferit, iar diferite națiuni vor fi distruse”, explică VaticanNews.

După aparițiile mariane de la Fatima, printre puținele apariții recunoscute de Biserică drept autentice, au avut loc mai multe acte de consacrare la Inima Neprihănită a Mariei.

Astfel, Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu papa Pius al XII-lea i-a consacrat lumea întreagă în 31 octombrie 1942, iar în 7 iulie 1952, prin scrisoarea apostolică ”Sacro vergente anno”, a consacrat popoarele Rusiei la Inima Neprihănită. Sfântul Paul al VI-lea, în 21 noiembrie 1964, a reînnoit consacrarea Rusiei la Inima Neprihănită a Mariei în prezența Părinților participanți la Conciliul Vatican II. Sfântul Ioan Paul al II-lea a pregătit o rugăciune pentru ceea ce a numit ”Actul de încredințare” care s-a făcut în bazilica Sfânta Maria Maggiore din Roma în 7 iunie 1981, un gest explicitat ulterior chiar la Fatima, în 13 mai 1982, în timpul Anului Sfânt al Răscumpărării. În 25 martie 1984, pontiful de origine polonă,  în unire spirituală cu toți episcopii din lume, a încredințat toate popoarele Inimii Neprihănite a Mariei”, precizează Vatican News.

În aceste momente, care ne duc cu gândul la aparițiile mariane din anul 1917 – la revoluția rusă și Primul Război Mondial -, papa Francisc a decis să reînnoiască această consacrare, încredințând  Fecioarei Maria omenirea și  cele două națiuni aflate în război, Rusia și Ucraina.

Textul Actului de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei, a fost recitat, vineri,  în Catedrala Sf. Iosif și în bisericile din Arhidieceza de București.