Papa Francisc la Congresul religiilor: În nebunia războiului, ”există prea multă ură și dezbinări, lipsă de dialog și de înțelegere”

În ultima zi a călătoriei sale apostolice în Kazahstan, papa Francisc a luat parte joi, 15 septembrie 2022, la ceremonia de încheiere a celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale. Papa a condamnat violența comisă în numele religiei și a îndemnat liderii politici ai lumii să ofere tinerilor un viitor de pace, transmite Vatican news.

Într-un timp în care apasă dificultățile pandemiei, dar și nebunia războiului, ”există prea multă ură și dezbinări, lipsă de dialog și de înțelegere a celuilalt, ceea ce, în lumea globalizată este mai periculos și scandalos. Nu putem merge mai departe legați unii de alții dar separați, conectați dar sfâșiați de atât de multe inegalități. Vă mulțumesc, așadar, pentru eforturile depuse în favoarea păcii și a unității”, a spus papa Francisc joi, 15 septembrie 2022, la ceremonia de încheiere a celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, desfășurat în aceste zile la Nur-Sultan, capitala Kazahstanului.

Amintind, apoi, că pentru Ioan Paul al II-lea ”toate căile Bisericii conduc la om” și că ”omul este calea  Bisericii”, papa Francisc a adăugat că, de fapt, ”omul este și calea tuturor religiilor.

Este vorba de ”ființa umană concretă, slăbită de pandemie, înjosită de război, rănită de indiferență! Omul, făptură fragilă și minunată care fără Creator dispare (cf. Gaudium et spes, 36) și fără ceilalți nu subzistă”.

Motiv pentru care este nevoie ”să se țină cont de binele ființei umane mai mult decât de obiectivele strategice și economice, de interesele naționale, energetice și militare, mai înainte de a se lua decizii importante”.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole