Papa Francisc transmite mulțumiri jurnaliştilor care au contribuit la dezvăluirea scandalurilor sexuale din biserică

Publicat: 13 nov. 2021, 21:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Papa Francisc transmite mulțumiri jurnaliştilor care au contribuit la dezvăluirea scandalurilor sexuale din biserică
Papa Francisc război arme Ucraina

Papa Francisc le-a mulţumit sâmbătă jurnaliştilor pentru că au contribuit la dezvăluirea scandalurilor sexuale pe care Biserica Romano Catolică a încercat iniţial să le acopere.

Papa a spus că este esențial pentru reporteri să iasă din redacţiile lor şi să descopere ce se întâmplă în lumea exterioară pentru a putea opri dezinformarea întâlnită adesea în mediul online, relatează Reuters.

Vă mulţumesc pentru ceea ce ne spuneţi despre ceea ce este greşit în Biserică, pentru că ne ajutaţi să nu trecem lucrurile sub tăcere şi pentru că aţi dat o voce victimelor abuzurilor”, a spus acesta.

Un prim scandal de abuz sexual a ajuns pe primele pagini ale ziarelor în 2002, când cotidianul american The Boston Globe a scris o serie de articole care expuneau un tipar de abuz al minorilor de către clerici şi o cultură larg răspândită de tăinuire în cadrul bisericii.

De atunci, scandalurile au zguduit biserica în nenumărate ţări, cel mai recent în Franţa, unde o investigaţie majoră a descoperit în octombrie că clerici francezi au abuzat peste 200.000 de copii în ultimii 70 de ani.

Criticii l-au acuzat pe papa Francisc că răspunde prea lent la aceste scandaluri după ce a devenit pontif în 2013 şi că a acordat mai multă greutate afirmaţiilor clericilor decât victimelor abuzurilor.

În 2018 el a încercat să abordeze aceste greşeli ale trecutului, recunoscând public că a greşit în privinţa unui caz din Chile şi angajându-se ca biserica să nu mai încerce niciodată să acopere astfel de abuzuri.