Parada prizonierilor la Mariupol

Conform serviciilor secrete ale Ucrainei, dar și consilierului primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, pentru 9 mai, ziua victoriei împotriva nazismului, ruşii intenționează să organizeze la Mariupol, oraș strategic și pentru ocupanți, și pentru ocupați, oraș cucerit în proporție de 90%, o paradă a prizonierilor.

„Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita ‘paradă a prizonierilor’ la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, au declarat sursele citate. Defilarea de peste patru zile aduce înfrigurare ambelor părți implicate în conflictul armat: rușii curăță, cu ajutorul locuitorilor Mariupolului care lucrează pentru hrană, oraşul de moloz, de cadavre, de proiectile neexplodate. Însuşi şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici. Totul trebuie să arate victoria trupelor ruse și, de aceea, atacul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraş, s-a intensificat. Pe de altă parte, ucrainenii sunt îngrijorați de situația de la Azovstal, pentru că încă mai sunt civili acolo și prin coridoarele umanitare din ultima vreme n-au reușit să scoată decât o mică parte. „Ultimii 11 kilometri pătrați de libertate din Mariupol au fost transformați în iad”. Așa a afirmat consilierul primarului orașului, Petro Andrișcenko, citat de CNN, explicând că „atacurile intense la oțelărie nu s-au oprit toată noaptea și continuă.” Autoritățile ucrainene consideră că inițiativa paradei prizonierilor este una macabră. De aceea au apelat la activiștii pentru drepturile omului ca să ia atitudine.

Conform UNIAN, primul adjunct al șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, prezent la Mariupol, a declarat că, deși trebuia, în republicile autoproclamate, Donețk și Lugansk nu vor avea loc parade ale victoriei. „Parada victoriei și marșul regimentului nemuritor în această zi a victoriei, în Donețk și Lugansk este încă imposibil de ținut. Dar acel moment va veni în curând și paradele victoriei vor trece pe străzile din Donbass”, a spus Kiriyenko. Despre parada cu prizonieri de la Mariupol nu a comentat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...