Paradox: România are cele mai bogate resurse balneare din Europa, dar turismul balnear e îngropat

Publicat: 22 feb. 2022, 08:30, de Puterea.ro, în Travel , ? cititori
Paradox: România are cele mai bogate resurse balneare din Europa, dar turismul balnear e îngropat
SPA balnear

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), solicită Guvernului și Parlamentului în soluționarea diminuării impactului negativ determinat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică și gazele naturale.

În acest sens, OPTBR a adresat o scrisoare deschisă către Guvernul României, în atenția premierului Nicolae Ciucă, și către Camera Deputaților – Comisia pentru industrie și servicii, în atenția președintelui comisiei, Bende Sándor. Astfel, OPTBR consideră urgentă și absolut necesară implementarea unei măsuri compensatorii suplimentare, respectiv plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale la nivelul tarifelor medii din anul 2019 pentru societățile care au ca obiect de activitate și prestarea serviciilor de tratament balnear.

Turismul balneoclimateric reprezintă una dintre cele mai eficiente și importante forme de turism atât pentru români, cât și pentru exportul de servicii pe alte piețe și aduce plus-valoare economiei românești”, transmite organizația într-un comunicat. Deși România deține cele mai bogate resurse balneare din Europa, iar dacă până la începutul pandemiei industria balneară s-a dezvoltat datorită eforturilor din partea mediului de afaceri, acum salvarea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile și sprijinul acordat de catre autoritățile centrale, potrivit aceleiași surse.

Multe centre de tratament balnear riscă să nu își mai permită desfășurarea activității

În afară de efectele directe ale pandemiei, ale restricțiilor impuse, care au determinat scăderi drastice de venituri, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu își mai permită desfășurarea activității. Lipsa de sprijin consistent acordat anterior pandemiei și efectele nedorite ale acesteia încadrează industria turismului balnear, de sănătate, într-o categorie vulnerabilă, iar operatorii economici din acest domeniu luptă pentru supraviețuire.

”În toate țările, europene stațiunile balneare sunt folosite ca adevărate bastioane de luptă împotriva covid-19 atât pentru prevenție, cât și pentru tratament, iar cei care merg în stațiunile balneare sunt cei care doresc să-și crească imunitatea, lucru dovedit științific. Din păcate, la noi în țară, după o perioadă foarte lungă în care bazele de tratament au fost închise sau restricționate, acum vine o mare criză energetică, însoțită de facturi cu costuri enorme, care ne pun în dificultate în a mai continua activitatea economică. Bazele de tratament consumă foarte multă energie, având în dotare aparate speciale, băi încălzite etc. Valorile facturilor au crescut cu între 5 și 9 ori și, ca atare, este imposibil de a mai fi plătite!

În România avem toate tipurile de resurse naturale, unele unice în Europa, precum mofetele, ca să nu mai vorbesc de calitatea apelor minerale. Iar imunitatea constituie cel mai important lucru. Turismul balnear din România trebuie să fie o prioritate națională iar la ora actuală, o spun cu părere de rău, constat că este îngropat”, declară Nicu Rădulescu, președintele OPTBR.

Turismul social, în pericol

Pe aceeași linie s-a constatat că o creștere a tarifelor practicate în raport cu creșterile tarifelor la utilități ar însemna în mod sigur blocarea accesului beneficiarilor la pachetele de servicii de tratament balnear, beneficiari care se confruntă la rândul lor cu dificultăți financiare din aceleași motive. De asemenea, indexarea prețurilor, aprobată pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5.05%, mult sub rata de creștere a tarifelor la utilități, în condițiile în care bugetul alocat cu această destinație pentru agenții economici a rămas la fel ca în anul 2021, diminuat cu un procent de aproximativ 70% față de alocarea pentru anul 2020. Turismul social este astfel într-un mare pericol, iar accesul la serviciile de tratament balnear pentru categoriile sociale dezavantajate este foarte limitat.

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele de ordin economic și social pentru care OPTBR consideră urgentă și absolut necesară implementarea unei măsuri compensatorii suplimentare, respectiv plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale la nivelul tarifelor medii din anul 2019 pentru societățile care au ca obiect de activitate și prestarea serviciilor de tratament balnear.