Parchetul European a trimis în judecată primarul din Brăhășești (Galați) pentru tentativă de fraudă cu fonduri UE

Publicat: 10 ian. 2023, 14:31, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Parchetul European a trimis în judecată primarul din Brăhășești (Galați) pentru tentativă de fraudă cu fonduri UE
Primaria Brahasesti

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat că a trimis în judecată rechizitoriul prin care primarul comunei Brăhășești, județul Galați, din România, este acuzat de falsificarea unor documente oficiale și tentativă de fraudare a fondurilor europene.

Primarul Mircea Dumitru este acuzat că a încercat obținerea ilegală de fonduri UE, în cadrul unui proiect de sprijinire a dezvoltării unor noi firme în cadrul comunității locale, proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020.

Mircea Dumitru
Mircea Dumitru

Firme înființate prea târziu

În calitate de beneficiar al finanțării UE, Primăria comunei Brăhășești trebuia să organizeze cursuri de inițiere a viitorilor antreprenori, care la rândul lor trebuiau să elaboreze planuri de afaceri care urmau să fie analizate și selectate pentru obținerea unor finanțări din fonduri europene, care urmau să fie acordate după înființarea firmelor.

Conform regulilor, firmele nou înființate trebuiau înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului până la data de 14 februarie 2020, dar până la acea dată niciunul din cei 15 viitori antreprenori selectați în cadrul proiectului nu a înființat vreo firmă. Cele 15 firme au fost înregistrate și au câștigat personalitate juridică abia pe data de 12 martie 2020, în afara termenului limită stabilit în cadrul proiectului.

Pârâtul, în calitatea sa oficială de primar și reprezentant legal al beneficiarului fondurilor UE, se presupune că ar fi încheiat contracte de subvenționare cu 15 persoane fizice, toate din data de 14 martie 2020, deși doar persoanele juridice aveau dreptul să primească ajutorul financiar. Acesta este suspectat că a efectuat la o dată ulterioară, înlocuirea paginilor care conțin datele de identificare ale persoanelor fizice cu altele noi, conținând datele de identificare ale firmelor nou înregistrate.

Contractele presupuse falsificate, împreună cu alte documente și declarații solicitate, au fost depuse la autoritatea română de gestionare a fondurilor UE, ca justificare a cererii de aproximativ 260 000 euro (1.278.225 lei). Tentativa de fraudă a fost constatată în urma unei verificări amănunțite de către autoritatea de management, iar plata a fost respinsă”, se spune în comunicatul Parchetului European.