Parchetul European, amenințat de întârzieri

Publicat: 10 oct. 2020, 08:00, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Parchetul European, amenințat de întârzieri
Laura Codruta Kovesi

Activitatea Parchetului European este amenințată de întârzieri. Organismul european condus de Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să devină operațional în noiembrie.

În luna septembrie, Laura Codruţa Kovesi şi mai mulți procurori europeni au depus jurământul în cadrul unei şedinţe care a marcat inaugurarea activității Parchetului European.

Activitatea EPPO este amenințată de întârzieri în momentul în care Bruxellesul se pregătește să aloce zeci de miliarde de euro țărilor afectate de pandemia de coronavirus, cu riscul aferent de fraude, scrie AFP.

Începutul activităților este suspendat de desemnarea celor 140 de procurori delegați. Aceștia vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

„Atât timp cât nu sunt acolo, nu pot ancheta. Sperăm că vor fi propuși cât mai curând posibil” de statele membre, a declarat Kovesi, într-un interviu pentru AFP.

Kovesi a precizat că magistrații „vor fi plătiți de parchet și independent de guvernele lor”.

Desemnarea lor întâmpină probleme în special în ceea ce privește chestiuni practice legate de statutul acestora.

„Dorința mea este să începem în acest an sau în orice caz să fim pregătiți să începem imediat ce bugetul 2021-2027 și planul de relansare vor putea fi mobilizate.(…)Vom cheltui mai mulți bani mai rapid și cu flexibilitate mai mare, cu atât mai mult vom avea nevoie de un instrument performant de investigare și de anchetare la nivel european, deoarece riscurile de fraudă, de infracțiuni financiare legate de buget sunt mult mai importante”, a spus comisarul pentru Justiție Didier Reynders.

Mai mult, Parchetul European are nevoie de un buget mai consistent, estimează Laura Codruța Kovesi.


„Propunerea Comisiei Europene pentru 2021 este de 37,7 milioane euro, dar vom avea nevoie de 55 milioane euro(…)Avem nevoie de personal la Luxemburg. Ducem lipsă de analiști, de anchetatori financiari, de consilieri juridici. Ne lipsesc încă 80 de posturi(…)Costul Parchetului European reprezintă mărunțiș în comparație cu beneficiile anchetelor sale”, spune fosta șefă a DNA.

Citește și