Parfumuri de lux cu puternice ”note” de sclavie a minorilor

Publicat: 28 mai 2024, 22:26, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Parfumuri de lux cu puternice ”note” de sclavie a minorilor

Iasomia folosită de doi  furnizori celebri în industria de înfrumusețare, Lancôme și Aerian Beauty, este  culeasă de minori, demonstrează o amplă investigație a BBC. Și asta, în condițiile în care acești furnizori pretind că au toleranță zero față de folosirea copiilor pentru aceste munci.

L’Oréal, proprietarul Lancôme, a declarat că s-a angajat să respecte drepturile omului.

Culegătorii de iasomie

Iasomia, folosită în Lancôme Idôle L’Intense – Ikat Jasmine și Limone Di Sicilia pentru Aerin Beauty, provine din Egipt, țară care produce aproximativ jumătate din cantitatea mondială de flori de iasomie, un ingredient cheie al parfumului de lux.

Specialiștii din industrie au declarat pentru BBC că unele companii care dețin multe mărci de lux reduc bugetele, ceea ce duce la salarii foarte mici. Din această cauză, culegătorii egipteni de iasomie sunt nevoiți să-și folosească copiii la culesul de iasomie.

Raportorul special al ONU pentru formele contemporane de sclavie, Tomoya Obokata, a declarat că este îngrijorat de dovezile World Service, care includ filmări efectuate sub acoperire în câmpurile de iasomie egiptene, în sezonul de anul trecut.

Filmările dovedesc că, în realitate, aceste companii încalcă tot ceea ce au promis în legătură cu folosirea minorilor la culesul iasomiei.

Heba și cei patru copii

BBC o prezintă pe Heba care spune că are nevoie de cei patru copiii ai săi, cu vârste între 5 și 15 ani, pentru ajutor la cules. La fel ca majoritatea culegătorilor de iasomie din Egipt, ea este  „culegătoare independentă” și lucrează la o fermă mică. Cu cât ea și copiii ei pot culege mai mult, cu atât câștigul este mai mare. Heba, care locuiește într-un sat din districtul Gharbia, din centrul Egiptului, își trezește familia la ora 03:00 pentru a începe să culeagă florile înainte ca văpaia  soarelui ”să ardă” iasomia.

În noaptea în care BBC i-a filmat, Heba și copiii ei au reușit să culeagă 1,5 kg de flori de iasomie. După ce a plătit o treime din câștig proprietarului terenului, a rămas cu aproximativ 1,5 USD pentru munca din acea noapte, extrem de puțin având în vedere că inflația din Egipt este la un nivel record, iar culegătorii trăiesc adesea sub pragul sărăciei.

Fiica lui Heba, Basmalla, în vârstă de 10 ani, a fost  diagnosticată cu o alergie oculară severă. Medicul i-a spus că vederea îi va fi afectată dacă va continua culesul iasomiei fără tratarea inflamației.

Odată ce a fost culeasă și cântărită, iasomia este transferată prin puncte de colectare la una dintre  fabricile  locale, unde se extrage uleiul din flori. În fiecare an, fabricile sunt cele care stabilesc prețul pentru iasomia culeasă de oameni așa cum este Heba.

Este greu de spus cu exactitate câți dintre cei 30.000 de oameni implicați în industria iasomiei din Egipt sunt copii. Dar în vara lui 2023, BBC a filmat în această regiune și a vorbit cu mulți rezidenți care au afirmat că prețul scăzut pentru iasomie înseamnă că trebuie să-și folosescă frecvent copiii la cules.

Autorii acestei investigații declară că au fost martori, în patru localități diferite, la faptul că un număr semnificativ de culegători, care lucrau la fermele mici, care aprovizionează principalele fabrici, erau copii sub 15 ani.