Părinții români nu sunt de acord cu schimbarea Bacalaureatului!

Publicat: 02 aug. 2022, 09:00, de Eliza Popa, în Educație , ? cititori
Părinții români nu sunt de acord cu schimbarea Bacalaureatului!

Majoritatea părinților care au răspuns unui sondaj al Federației Naționale a Părinților nu vor ca 90% din locurile de la colegiile naționale, așa zisele liceea bune, să fie ocupate în urma unor concursuri organizate de acestea, înainte de Evaluarea Națională.

De asemenea, cei mai mulți părinți care și-au exprimat părerea nu vor ca bacalaureatul să se schimbe.

La sondaj au răspuns peste 60.000 de persoane, iar părerile vor fi înaintate Ministerului Educației, care a pus în dezbatere proiectele de lege menite să reformeze învățământul.

Aproape două treimi dintre cei care au răspuns întrebărilor Federației susțin ca admiterea la liceu să se facă doar în baza rezultatelor obținute de elevi la Evaluarea Națională.

Însă, media claselor de gimnaziu nu ar trebui să mai conteze în nota finală de intrare la liceu, au spus tot ei, potrivit Radio Europa FM.

Bacalaureat după modelul actual

Astfel, mai puțin de 13% dintre cei chestionați susțin propunerea Ministerului Educației de a permite Colegiilor Naționale să-și organizeze admiterea.

În această situație, Federația Națională va transmite Ministerului de resort, care a lansat legile Educației în dezbatere public până pe 24 august, că ar trebui să găsească  soluții pentru ca elevii capabili de excelență să aibă acces la clasele de performanță care vor putea fi organizate în colegii, fără a bulversa admiterea pentru toți elevii care își doresc să studieze la un Colegiu Național.

În ceea ce privește exemenul de bacalaureat, aproape trei sferturi dintre cei chestionați au spus că el trebuie să aibă loc după modelul actual.

Sondajul a fost realizat prin completarea uneui chestionar, online, în perioada 25-31 iulie.