Paris: Un covor monumental de 100 mp din Catedrala Notre-Dame va fi restaurat în doi ani

Un covor cu totul deosebit a fost adus la ”Mobilier National” din Paris, o instituție franceză însărcinată în special cu conservarea și restaurarea patrimoniului istoric, transmite Euronews.

Acest covor din lână de dimensiuni gigantice (25 x 7 metri) acoperea podeaua Catedralei Notre-Dame din Paris înainte de incendiul din aprilie 2019.

Covorul nu a fost cuprins de flăcări, dar a fost acoperit cu praf, cenușă și mai ales cu tone de apă. În primul rând, el a fost uscat într-un dispozitiv special și apoi depozitat într-un recipient frigorific pentru a preveni formarea mucegaiului.

Restaurarea celebrului covor ar putea dura doi ani și va consta în proceduri curente, dar și unele deosebite. Dar ”Mobilier National” are specialiști în restaurare, toate mijloacele necesare și materiale într-o varietate de culori pentru a reface acest covor deosebit.

Julienne Tsang, restauratoare de covoare la Muzeul Național, spune că este o restaurare  mai curând clasică, dar ceea ce o face deosebită este dimensiunea covorului – 100 metri pătrați –  pentru mutarea căruia e nevoie de cel puțin zece persoane.

Covorul a fost comandat în anul 1825 de Charles X și a fost oferit Catedralei de succesorul său, Louis-Phillipe. Pe el a pășit Napoleon III și țarul Nicolae II.

Se estimează că celebrul covor va reveni în Catedrala Notre Dame când aceasta se va redeschide, în anul 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole