Parkinson, boala cel mai puțin cunoscută dintre toate bolile cunoscute

Publicat: 12 apr. 2022, 19:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Parkinson, boala cel mai puțin cunoscută dintre toate bolile cunoscute

Boala Parkinson, afecțiune neurodegenerativă, a doua cauză de handicap locomotor după accidentul vascular cerebral (AVC), înregistrează o creștere rapidă. De exemplu, la nivel global, între 1990 și 2015, numărul pacienților s-a dublat și se așteaptă o nouă dublare până în 2040.

Și totuși, potrivit anchetelor, în marele public Parkinson este cea mai necunoscută boală dintre bolile cunoscute. Astfel, o anchetă derulată de Association France Parkinson arată că 84% dintre persoanele chestionate știau că Parkinson este o boală neurodegenerativă, totuși 78% limitau manifestările bolii la tremuratul membrelor, când în realitate aproape o treime dintre persoanele bolnave de Parkinson nu au acest simptom.

De fapt, trei sunt simptomele majore pentru Parkinson: oboseala, tulburările de somn sau durerile. Mulți dintre pacienții mei afirmă că dacă nu simți oboseala și durerea, ei ar putea trăi bine cu această boală, subliniază prof. Christine Brefel-Courbon, neurolog la Centru Parkinson al CHU Toulouse. Principalele semnale non-motorii nu sunt tremurăturile, ci mai curând lentoarea în mișcări – care este întâlnită la aproape 90% dintre pacienți – și senzațiile de rigiditate, de care suferă 85% dintre bolnavii de Alzheimer.

Semne precoce

Aceeași anchetă a evidențiat că 40% dintre persoanele interogate făceau referire mai mult la simptomele specifice maladiei Alzheimer – dezorientare în spațiu și timp sau pierderea memoriei. În general, persoanele chestionate au informații despre viața curentă a pacientului cu Parkinson: menținerea echilibrului sau în timpu mersului.

”Din nefericire, semnele cele mai precoce nu se regăsesc în sfera tulburărilor motorii, ci a unor tulburări vegetative, de somn, de dispoziție, care nu au nimic specific. De aceea, una dintre direcțiile de cercetare în domeniu este acum găsirea posibilității de a avea un diagnostic mult mai precoce decât cel posibil astăzi în lume.” – spune prof. dr. Dafin F. Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie.

Visele terifiante, anxietatea și depresia, constipația prelungită, pierderea mirosului sau înțepenirea umărului, de exemplu, pot fi semnale de alarmă legate de boala Parkinson. După ce sunt consultați de medici de mai multe specialități, într-un final pacientul află care este suferința lui. Când apar simptomele clasice, boala e deja instalată de mulți ani.

Primele leziuni pot apărea și cu 20 de ani înainte de primele semne clinice. Numai în stadiul 3 apar tulburările de mișcare.

În România, sunt 73.000 de pacienți cu boala Parkinson, a doua afecțiune neurodegenerativă după maladia Alzheimer. În lume sunt circa 6,3 milioane. Numărul bolnavilor s-ar putea dubla până în 2030, potrivit estimărilor.

Bărbații sunt mai expuși decât femeile. S-a dovedit că persoanele cu păr negru sunt cel mai puțin predispuse la boala Parkinson. Cele cu păr șaten au cu 40%mai multe șanse să dezvolte boala. Iar blonzii – cu 60% mai multe șanse.