Parlamentarii votează, magistrații boicotează. Înalta Curte atacă la CCR legea pensiilor speciale și cea care interzice cumulul pensie-salariu la stat

Publicat: 29 iun. 2023, 16:33, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Parlamentarii votează, magistrații boicotează. Înalta Curte atacă la CCR legea pensiilor speciale și cea care interzice cumulul pensie-salariu la stat

Înalta Curte a decis, joi, să atace la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat, ambele acte normative fiind adoptate miercuri de Parlament.

Înalta Curte este una dintre instituțiile care pot sesiza CCR în legătură cu acte normative aprobate de Parlament.

Înalta Curte este condusă de Corina Alina Corbu.Proiectul de reformă a pensiilor speciale, adoptat miercuri de Senat, aduce câteva modificări de fațadă ale acestei legi, astfel încât pensiile respective rămân neatinse vreme de câțiva ani și nici vârsta de pensionare nu va fi afectată o vreme, arată Economedia.

În plus, au fost introduse anumite excepții de la cumulul pensiei cu salariul.

Marius Budăi, ministrul Muncii, declara că vârsta minimă de pensionare va fi generalizată la 65 de ani, dar magistrații apar în proiect cu 60 de ani. În plus, această prevedere va fi aplicată din 2035.

Astfel, până în 2025, inclusiv, magistrații se vor putea pensiona în continuare la 50 de ani. Vârsta minimă de pensionare va crește treptat, până în 2035, când va ajunge la 60 de ani. În plus, vechimea minimă minimă în funcția de judecător, procuror urcă la 25 de ani, comparativ cu 20 în prezent, abia din 2029.

În ceea ce privește interdicația cumulului pensiei cu salariul la stat, USR a semnalat, printr-un mesaj al deputatei Oana Țoiu, că parlamentarii au introdus ”excepții” pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM, Academia Română.

Între categoriile exceptate nu se regăsesc și magistrații.