Parlamentul de la Budapesta a ratificat aderarea Suediei la NATO

Publicat: 26 feb. 2024, 20:55, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Parlamentul de la Budapesta a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Ungariei a aprobat luni cererea Suediei de a se alătura Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), depășind astfel ultima barieră majoră în calea extinderii alianței.

Votul, care a înregistrat un rezultat de 188 în favoare și doar 6 împotrivă, a fost transmis de Telex.hu și a fost primit cu aplauze de către membrii opoziției.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat un mesaj de bun venit în urma ratificării: „Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a subliniat semnificația evenimentului, declarând: „Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat în favoarea aderării Suediei la NATO. Suedia este pregătită să își asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică”.

Viktor Orbán, premierul Ungariei, a îndemnat Parlamentul să susțină aderarea Suediei, argumentând că aceasta va consolida „securitatea Ungariei și va ajuta la oprirea crimelor și distrugerilor din Ucraina, unde sute de mii de oameni au murit și milioane de oameni au fugit din țara lor”.

În plus, cele două țări au încheiat un nou acord militar, prin care Suedia se angajează să furnizeze Ungariei patru avioane Gripen.

Această ratificare marchează finalul unei perioade de incertitudine legată de aderarea Suediei, Ungaria fiind ultimul din cele 31 de state membre NATO care trebuia să își dea acordul.

Candidatura Suediei la NATO, depusă în mai 2022 ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, reprezintă un angajament clar al țărilor nordice pentru securitatea colectivă și pacea regională.