Patapievici: „Occidentul respinge o parte din memoria noastră”

Premiul „Petőfi” – fondat de Fundaţia pentru Cercetarea Istoriei şi a Societăţii din Europa Centrală şi de Est și oferit eroilor care s-au opus puterilor străinei, a fost decernat anul acesta scriitorului şi eseistului Horia-Roman Patapievici.

În decembrie 1989, în timpul Revoluţiei din România, Horia-Roman Patapievici a fost luat de pe stradă şi arestat. Mária Schmidt, istoric, directorul general al Institutului Secolul al XXI-lea din Ungaria a vorbit depre faptul că Premiul „Petőfi” a fost fondat pentru eroii care s-au opus puterilor străine şi „şi-au păstrat cu un curaj impresionant abilitatea de a gândi liber”, potrivit Hirado.

Lumea liberă îi considera fasciști pe cei care se gândeau astfel”

Horia-Roman Patapievici a amintit în discursul său că dezintegrarea Uniunii Sovietice a permis națiunilor captive să aleagă libertatea. Libertatea a însemnat reîntoarcerea la democrație, capitalism și recâştigarea suveranității naționale, a subliniat el. El a adăugat că lumea liberă – Occidentul și Statele Unite – au gândit diferit despre toate acestea: capitalismul era considerat ca un rău necesar, iar suveranitatea națională ca un „naționalism tribal”.

Socialismul a însemnat inegalitate, mizerie, nedreptate socială, discriminare, însă lumea liberă îi considera fasciști pe cei care se gândeau astfel”, a explicat Horia-Roman Patapievici, care a adăugat că, refuzând să incrimineze socialismul, Occidentul „respinge o parte din memoria noastră”.

Dacă ești muncitor capeți o conștiința muncitorească – o aiureală

După Al Doilea Război Mondial, germanilor din vest li s-a impus de către aliații occidentali o economie capitalistă (adică proprietate privată, libertate a schimburilor și stat de drept), iar germanilor din est li s-a impus de către sovietici o economie socialistă (adică proprietate colectivă, planificare de stat și stat totalitar): în zece ani, vestul ajunsese prosper, estul rămăsese înapoiat. Or, dacă nici nemții n-au putut face ceva din socialism, înseamnă că nimeni nu poate face ceva din el!”, spunea Horia Român Patapievici într-un interviu pentru ziare.com.

Tot Patapievici adăuga că „ideea că dacă ești muncitor capeți o conștiința muncitorească e o aiureală stângistă, venită de la oameni care azi își imaginează că a fi fost <om al muncii> în socialism era o formă de demnitate publică”...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...