Patapievici: „Occidentul respinge o parte din memoria noastră”

Publicat: 11 dec. 2021, 06:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Patapievici: „Occidentul respinge o parte din memoria noastră”

Premiul „Petőfi” – fondat de Fundaţia pentru Cercetarea Istoriei şi a Societăţii din Europa Centrală şi de Est și oferit eroilor care s-au opus puterilor străinei, a fost decernat anul acesta scriitorului şi eseistului Horia-Roman Patapievici.

În decembrie 1989, în timpul Revoluţiei din România, Horia-Roman Patapievici a fost luat de pe stradă şi arestat. Mária Schmidt, istoric, directorul general al Institutului Secolul al XXI-lea din Ungaria a vorbit depre faptul că Premiul „Petőfi” a fost fondat pentru eroii care s-au opus puterilor străine şi „şi-au păstrat cu un curaj impresionant abilitatea de a gândi liber”, potrivit Hirado.

Lumea liberă îi considera fasciști pe cei care se gândeau astfel”

Horia-Roman Patapievici a amintit în discursul său că dezintegrarea Uniunii Sovietice a permis națiunilor captive să aleagă libertatea. Libertatea a însemnat reîntoarcerea la democrație, capitalism și recâştigarea suveranității naționale, a subliniat el. El a adăugat că lumea liberă – Occidentul și Statele Unite – au gândit diferit despre toate acestea: capitalismul era considerat ca un rău necesar, iar suveranitatea națională ca un „naționalism tribal”.

Socialismul a însemnat inegalitate, mizerie, nedreptate socială, discriminare, însă lumea liberă îi considera fasciști pe cei care se gândeau astfel”, a explicat Horia-Roman Patapievici, care a adăugat că, refuzând să incrimineze socialismul, Occidentul „respinge o parte din memoria noastră”.

Dacă ești muncitor capeți o conștiința muncitorească – o aiureală

După Al Doilea Război Mondial, germanilor din vest li s-a impus de către aliații occidentali o economie capitalistă (adică proprietate privată, libertate a schimburilor și stat de drept), iar germanilor din est li s-a impus de către sovietici o economie socialistă (adică proprietate colectivă, planificare de stat și stat totalitar): în zece ani, vestul ajunsese prosper, estul rămăsese înapoiat. Or, dacă nici nemții n-au putut face ceva din socialism, înseamnă că nimeni nu poate face ceva din el!”, spunea Horia Român Patapievici într-un interviu pentru ziare.com.

Tot Patapievici adăuga că „ideea că dacă ești muncitor capeți o conștiința muncitorească e o aiureală stângistă, venită de la oameni care azi își imaginează că a fi fost <om al muncii> în socialism era o formă de demnitate publică”...