Patriarhia, obligată de judecători să prezinte detaliat sursele de finanțare ale Catedralei Neamului

Magistrații Curții de Apel București au decis să oblige Patriarhia Română să prezinte datele referitoare la toate instituțiile publice sau companiile de stat care au finanțat Catedrala Neamului precum și Centrul Cultural – Misionar „Familia” din Pantelimon. Decizia, definitivă și irevocabilă, nu a fost încă pusă în practică.

Hotărârea judecătorilor vine în urma procesului inițiat de jurnaliștii de la „Să fie lumină”, care ceruseră inițial datele respective conform legii accesului la informațiile publice. Patriarhia Ortodoxă Română a refuzat, motivând că „absolut toate sumele alocate Bisericii Ortodoxe Române sunt făcute publice de către instituțiile finanțatoare”.

Magistrații Tribunalului București au fost însă de altă părere și au dat câștig de cauză jurnaliștilor.

Nemulțumită, Patriarhia a făcut recurs, dar Curtea de Apel București a păstrat în februarie decizia primei instanțe.

„Ne-am fi dorit să anunțăm public acest rezultat la început de primăvară – dar startul războiului din Ucraina și atenția publică exclusiv concentrată pe desfășurarea ostilităților ne-au dat planurile peste cap.

În ciuda hotărârii judecătorești definitive, BOR nu s-a îngrijit încă – după mai bine de trei luni de la anunțarea sentinței – să ne furnizeze „datele solicitate, în integralitatea lor”, așa cum au obligat-o magistrații”, au transmis miercuri jurnaliștii de la „Să fie lumină!”.

Conform acestora, după aflarea verdictului final, Să fie lumină i-a transmis un mesaj lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, comunicându-i deznodământul și invitându-l să dea curs deciziei judecătorilor.

„Nu am primit vreun răspuns. Ce-i drept, magistrații Curții de Apel București nu și-au motivat deocamdată hotărârea (deși, repetăm, au trecut mai mult de trei luni de la pronunțarea ei).

După motivarea hotărârii, vom mai încerca o dată. Dacă nici atunci BOR nu se va supune legii (o hotărâre judecătorească are valoare de lege pentru cel vizat de ea, este obligatorie), vom fi nevoiți să o punem în executare, la capătul unui nou proces, prin „instrumentul” legal numit executor judecătoresc”, transmit jurnaliștii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...
primari-buzau

Primari din Buzău părăsesc PSD pentru a se alătura PNL: O...

Într-un recent val de schimbări politice în județul Buzău, mai mulți primari din Partidul Social Democrat (PSD) au decis să treacă la Partidul Național...