Patriarhia Română vrea să-l pedepsească pe ÎPS Teodosie pentru ”răzvrătire, indisciplină și presiune publică”

Publicat: 09 feb. 2024, 15:32, de Victor Scarlat, în ACTUALITATE , ? cititori
Patriarhia Română vrea să-l pedepsească pe ÎPS Teodosie pentru ”răzvrătire, indisciplină și presiune publică”
IPS Teodosie

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române vrea să-l pedepsească pe Înalt Prea Sfințitul Teodosie pentru ”răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, după ce acesta a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod referat pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.

Teodosie este acuzat, prin intermediul Cancelariei Sfântului Sinod, că face presiuni publice pentru înființarea Mitropoliei Tomisului, fără să țină cont de deciziile anterioare ale Sfântului Sinod și de ordinea bisericească.

Cancelaria Sfântului Sinod a emis, vineri, un comunicat de presă, în care face câteva precizări importante. Iată textul integral:

1.Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

2.Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Patriarhul Teoctist.

În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

3.De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”.

ÎPS Teodosie insistă

În ciuda reticenței Patriarhiei, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, speră totuși ca referatul său pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului să fie pus pe ordinea de zi la viitorul Sinod. Mai mult de atât, i-a îndemnat pe enoriași să trimită scrisori la Patriarhie în care să ceară acest lucru. ÎPS Teodosie spune că nu o cere pentru el, ci pentru restaurarea unui adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică.

“Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a declarat, în urmă cu câteva zile, IPS Teodosie la un post de radio local.