Patriarhul Teofil al Ierusalimului a explicat ce înseamnă Sfânta Lumină

Publicat: 16 mai 2021, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Patriarhul Teofil al Ierusalimului a explicat ce înseamnă Sfânta Lumină

Într-un interviu acordat publicației L’Osservatore Romano, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a vorbit despre „Lumina care luminează lumea”: Sfânta Lumină care coboară la Sfântul Mormânt de Paști este un dar al Bisericii Ortodoxe pentru întreaga lume, spune Patriarhul Ierusalimului.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini își are originile în primii ani ai Bisericii, când încă se dezvoltau practicile liturgice. Este una dintre cele mai vechi experiențe din tradiția Bisericii Ierusalimului”, a afirmat Preafericirea Sa.

Patriarhul a calificat coborârea Sfintei Lumini în Biserica Învierii Domnului din Ierusalim drept „o pregustare a Învierii”.

„Este experimentarea Luminii Necreate care strălucește din Sfântul Mormânt și care este simbolizată de aprinderea candelelor care răspândesc lumina nu numai în această biserică, ci în întreaga lume”, a spus Patriarhul Ierusalimului.

Sfânta Lumină, mărturie a Învierii Domnului

Mărturia Sfintei Lumini a continuat chiar și în perioadele în care Biserica din Ierusalim s-a confruntat cu persecuții sau dificultăți”, a adăugat el. Astfel, „Sfânta Lumină este un semn puternic al continuității credinței Bisericii în Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”, a explicat Patriarhul Teofil.

Din același loc din care iese Sfânta Lumină în fiecare an a răsărit și Domnul Însuși după îngroparea de trei zile, pentru a afirma că moartea a fost nimicită pentru totdeauna și că noua viață și învierea sunt la dispoziția tuturor”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii din Ierusalim. „Sfânta Lumină ne amintește de taina vieții divine a lui Dumnezeu și de propria noastră existență umană: gândul lui Dumnezeu pentru noi este să devenim «părtași dumnezeieștii firi» (2 Petru 1, 4), a afirmat Patriarhul. „Viața însăși este o taină uriașă și sfântă, iar această viață a fost dată familiei umane la Creație”, a adăugat Părintele Patriarh Teofil.