Patriotismul economic în agricultură. Ce le-a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu, tinerilor fermieri români

Surpriză mare la conferinţa naţională cu tema „Tineri Lideri pentru Agricultură”, organizată, miercuri, de Clubul Fermierilor Români: prezența șefului PSD, Marcel Ciolacu, care este și președinte al Camerei Deputaților. Se pare că tinerii fermieri, partenerii de dialog de mâine, i-au atras atenția politicianului, care a ținut să le transmită câteva sfaturi, dincolo de faptul că aceștia îi pot aduce și numeroase voturi în viitor.

“Prin tot ceea ce faceţi, sunt absolut sigur că voi, copiii fermierilor de ieri sau de azi, veţi reuşi să deveniţi liderii agricoli ai viitorului, care să asigure continuitatea, rezilienţa şi performanţa de care e nevoie într-un domeniu atât de important în arhitectura statului român. În acelaşi timp, noi, decidenţii politici, avem nevoie de cei mai potriviţi parteneri de dialog, astfel încât politicile publice din domeniul agricol să fie cele mai potrivite pentru dumneavoastră”, s-a adresat Ciolacu celor prezenți la conferință.

Președintele Camerei Deputaților a trecut în revistă problemele cu care se confruntă fermierii români, care țin nu doar de schimbările climatice, ci și de contextul internațional tot mai dificil, caracterizat de crize economice și sociale majore.

„Impactul suprapus al crizelor recente, criza resurselor umane, pandemia COVID-19, războiul din Ucraina, criza economică redefinesc locul, rolul şi modul în care afacerile în agricultură rezistă şi devin competitive. Noile obiective şi jaloane în lupta împotriva schimbărilor climatice impun acum agriculturii limitări noi fără precedent. Într-un asemenea context internaţional, agricultura românească este într-un amplu proces de transformare, cu mize economice şi sociale majore. Fie că vorbim de asigurarea continuităţii şi succesiunii în afacerile agricole, de focalizarea pe proiecte naţionale strategice pentru rezilienţă şi performanţă a agriculturii sau de extindere a unor noi modele economice pentru creşterea competitivităţii fermelor, toate acestea sunt preocupări majore care necesită un răspuns ferm şi coerent şi rapid”, a precizat  Marcel Ciolacu.

Să ținem tinerii acasă

Șeful PSD a atras atenția asupra rolului pe care îl au tinerii în modernizarea agriculturii românești. A venit momentul să ținem tinerii din agricultură aici, acasă, după ce generaţii întregi au luat calea străinătății.

 „Vârsta medie europeană este de 57 de ani, doar 11% din fermierii europeni au sub 40 de ani, ceea ce pune serios problema viitorului sectorului agricol. Pentru a ţine pasul cu provocările viitorului, consider că noi avem o şansă pe care nu trebuie să o ratăm. După generaţii întregi de români care au plecat din ţară, a venit momentul potrivit de a ne ţine tinerii din agricultură aici, acasă. De aceea, aşa cum v-am spus, eu cred cu tărie că tinerii fermieri sunt cheia pentru o agricultură modernă, inovatoare şi sustenabilă, cu o singură condiţie: să dobândească abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a integra tehnologia şi a implementa practicile agricole eficiente, astfel încât să se reducă impactul negativ asupra mediului şi să se optimizeze producţia. În felul acesta vom produce sustenabil şi performant”, a mai afirmat Ciolacu.

Să producem și să consumăm româneşte

Liderul PSD le-a vorbit tinerilor fermieri și de un concept nou, patriotismul economic, menit să reducă deficitul comercial și să crească valoarea produselor realizate în țară.

„Vreau ca astăzi să vă prezint un nou concept pe care-l propun pentru perioada următoare, şi anume patriotismul economic, adică să producem, să consumăm cât mai mult româneşte. Este extrem de important ca în domeniile în care chiar avem potenţial, aşa cum este agricultura, statul român să aloce sume importante pentru investiţii noi, retehnologizări sau extinderea capacităţilor existente pentru procesarea materiilor prime. Doar în acest mod vom reuşi să reducem deficitul de balanţă comercială şi vom spori valoarea produselor obţinute în România”, a arătat Ciolacu.

El a mai precizat că România nu se mai poate dezvolta fără reforme și în nici un caz nu mai trebuie să piardă fondurile europene, dacă vrea să meargă mai departe.

„România a ajuns la un capăt, care ori va intra într-un regres, ori va intra într-un progres. Trebuie să ne fie foarte clar acest lucru şi o spun fără nicio reţinere: dumneavoastră reprezentaţi viitorul României, iar noi, cel puţin politicienii, măcar în ultimul ceas, trebuie să fim mai fermi, să uităm că facem politică doar pentru a strânge voturi şi să ne înţelegem destinul clar pe care îl avem în acest moment, destinul de altfel trecător prin anumite funcţii. Vă spun cât se poate de clar: România trebuie să implementeze toate fondurile europene, dar, în paralel, cu toate reformele, dacă dorim ca să mergem mai departe”, a spus șeful PSD.

Programul Tineri Lideri pentru Agricultură (lansat în 2019) se adresează absolvenților de studii superioare, cu vârsta până la 35 de ani, care vor prelua afacerea de familie în agricultură sau dezvoltă o afacere în agricultură. Programul, ajuns la a patra ediție, are până în prezent 200 de absolvenți. Începând cu ediția 2021-2022 a Programului, beneficiază de burse de studiu tineri fermieri din Republica Moldova si Serbia.

2 COMENTARII

 1. Astazi are loc Consiliul JAI.
  Ursula a mintit Romania in privinta Schengen cu sange rece si asa cum se dovedeste Romania nu este primita in spatiul Schengen.
  Romania poate sa-si schimbe atitudinea fata de UE dupa alegerile din 2024 avand in vedere abuzurile la adresa tarii si jafurile puse la cale de UE cu ajutorul parlamentului si guvernului tarii(jefuirea resurselor tarii prin legi antiromanesti ).
  Se pune problema daca Romania sa mai faca parte dintr-o organizatie antiromaneasca UE care are ca scop jefuirea tarii si saracirea populatiei ,incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor.
  Sa vedem cum vor face ei alegeri europarlamentare in Romania cu Romania in afara Schengen ce minciuni si diversiuni vor inventa .

  Toate aceste mizerii la adresa tarii nu se puteau face fara complicitatea parlamentului tarii,guvernului,presedintelui tradator de tara Iohannis.
  Vor fi ridicoli oricum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...