Patronatele din industria balneară şi de SPA solicită relaxarea restricțiilor

Publicat: 29 aug. 2020, 15:15, de Ziarul Puterea, în Business , ? cititori
Patronatele din industria balneară şi de SPA solicită relaxarea restricțiilor
SPA balnear

Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) atrage atenția că întreaga industrie se pregăteşte să închidă porţile staţiunilor şi să trimită acasă specialiştii din domeniu.

Conform OPTBR, peste 60% din companiile acestei industrii nu vor supravieţui până la sfârşitul acestui an dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate rapid.

În opinia oficialor organizației, chiar dacă redeschiderea restaurantelor este un pas în direcția corectă, cei care operează în zona balneară și de SPA se găsesc în imposibilitatea de a putea funcţiona pentru că turiştii nu vin în staţiuni balneare „doar pentru a servi masa”.

Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR. a explicat că „statul trebuie să înţeleagă că industria balneară şi SPA nu înseamnă HoReCa. Această industrie reprezintă pachete complete de balnear, SPA şi servicii de masă, ce nu pot funcţiona una fără cealaltă. Nu putem avea aşteptarea ca turiştii să vină în staţiuni sau resorturi balneare şi SPA doar pentru a servi masa. În acest moment riscăm ca zecile de milioane de euro investiţi în ultimii ani în această industrie, toate eforturile de revitalizare a balneologiei româneşti şi dezvoltarea a unui sistem de SPA la nivel european să se piardă”.

Oficialul consideră că România, ţara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă fără a putea să folosească elementele sale naturale.

Hotelurile din staţiunile balneare au facilităţile balneare şi spa, inclusiv piscinele interioare, închise încă din luna martie, acestea neputând să desfăşoare activitatea fără profilul lor specific pentru care erau căutate înaintea pandemiei.

Industria balneară şi de SPA din România, susținută de colegii europeni

„Începând cu luna mai, vânzările pentru segmentul de balneologie şi SPA în Europa au cunoscut o creştere fără precedent în încercarea de a menţine populaţia sănătoasă, crescând imunitatea prin resurse proprii. Slovacia şi Islanda au fost primele care şi-au deschis porţile pentru tratament, urmate de celelalte tări ce au devenit complet funcţionale pe acest segment până în luna iulie. Mai mult, operatorii au fost nevoiţi să ridice preţurile pentru a putea face faţă acestui val de solicitări fără precedent”, arată OPTBR.

Poziția organizației din România este susținută și de ESPA, Asociaţia Europeană pentru SPA, al cărei președinte a scris că după avizul OMS din aprilie şi negocierile cu Ministerele Sănătăţii şi Turismului, toate resoturile balneare europene sunt funcţionale. „Ne pare foarte rău pentru colegii noştri din România şi este dificil să înţelegem blocajul cu care se confruntă, a menționat Thierry Dubois.