Patronatele din turism: „Nu dorim ca ministrul Radu Oprea să gestioneze prima grevă din turism”

Publicat: 17 ian. 2024, 10:32, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Patronatele din turism: „Nu dorim ca ministrul Radu Oprea să gestioneze prima grevă din turism”
Patronatele din turism: „Nu dorim ca ministrul Radu Oprea să gestioneze prima grevă din turism”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, este acuzat de patronatele din turism că a făcut doar figurație în funcția pe care o ocupă și dacă va continua în acest mod riscă să se confrunte cu o primă grevă a operatorilor economici din acest sector economic.

Prestația ministrului Radu Oprea e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire

Comitetului Director al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a ajuns ieri la concluzia că activitatea de peste șapte luni a ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, senatorul PSD de Prahova Radu Oprea, dar și a instituției pe care o conduce, este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. „Activitatea ineficientă a unor salariați din instituțiile publice centrale și locale a contribuit semnificativ la stoparea dezvoltării turismului românesc, iar prin legiferarea unor acte normative nu s-a dorit eliminarea birocrației și a intereselor unor grupuri de influență care își păstrează în continuare anumite privilegii”, a precizat președintele FPTR, Dragoș Răducan. Însă, patronatele din turism i-au arătat ieri cartonașul galben ministrului Radu Oprea: „Având în vedere că noi cei din turism, care reprezentăm cu mult peste 500.000 de votanți, nu am demarat și nu am organizat niciodată proteste, nu dorim ca domnul Ștefan-Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, să fie nevoit să gestioneze prima grevă a operatorilor economici din turism”.

„În cele șapte luni de mandat, ministrul Radu Oprea a refuzat orice discuție cu reprezentanții FPTR”

Ministrul Radu Oprea este acuzat de patronatele din turism că este preocupat doar de deplasări externe, fapt pentru care de șapte luni de zile nu și-a făcut timp să se întâlnească cu reprezentanții operatorilor economici din acest sector economic. „Membrii FPTR înțeleg perfect problemele deosebite pe care le are în prezent domnul ministru Ștefan-Radu Oprea, inclusiv numeroasele deplasări în străinătate, dar sunt total nemultumiți că în cele șapte luni de mandat a refuzat orice discuție cu reprezentanții FPTR”. Totodată, patronatele din turism susțin că ministrul Radu Oprea nu a dispus măsuri organizatorice care nu ar fi implicat un efort financiar semnificativ, cel puțin pentru:
· reorganizarea autorității publice centrale in domeniul turismului;
· modificarea și completarea actualei legislații primare și secundare în vederea relansării turismului;
· revizuirea Ordinelor de ministru pentru constituirea:

  • Consiliului Consultativ al Turismului,
  • Consiliului de Brand Turistic Național,
  • Comisiei de avizare a Organizațiilor de Management al Destinației;

Avertismentul patronatelor din turism

Reprezentanții FPTR au transmis ieri ministrului Radu Oprea și un prim avertisment: Domnul ministru trebuie să înțeleagă că oameni competenți, în unanimitate, au stabilit că salvarea României din criza economică prelungită, cu implicații si în zona socială, poate veni doar de la sectoarele economice „agricultură” și „turism”. „În ciuda provocărilor, Federația Patronală din Turismul Românesc a rămas ferm angajată în sprijinirea membrilor săi și în continuarea implementării la nivel național a unor măsuri pentru dezvoltarea unui turism durabil și responsabil”, a precizat președintele FPTR, Dragoș Răducan.

Trebuie precizat că FPTR a fost înființată în anul 1992 și începând din anul 2006, este singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism, reprezentativitate constatată prin hotărâre definitivă pronunțată de Tribunalul București. De asemenea, începând din noiembrie 2023, FPTR este reprezentativă la nivel de sector de negociere colectivă/de activitate turism, hoteluri și restaurante, având în componență angajatori care asigură venituri salariale pentru 34% din forța de muncă angajată în turism (59.255 salariați) și gestionează, într-o pondere covârșitoare, capital autohton.