Patronatele și sindicatele din Galați despre modificarea Codului Fiscal: „E o nebunie! Efectele vor fi suportate de populație și IMM-uri!”

În cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galați au fost prezentate, de către Administrația Finanțelor Publice, modificările aduse Codului Fiscal, la dezbateri participând și reprezentanții Patronatului IMM-urilor din Galați și reprezentanți ai sindicatelor.

Prin modificarea Codului Fiscal, Guvernul Ciucă a „reușit” să aducă reprezentanții patronatelor și sindicatelor pe o poziție comună, toți fiind de părere că sunt protejate interesele multinaționalelor și marilor întreprinderi, efectele negative ale acestor modificări urmând să fie suportate de cei care aduc grosul banilor la Bugetul de Stat, IMM-urile și populația.

O primă nemulțumire comună este că nu s-a făcut o reală consultare a partenerilor sociali, modificările fiind hotărâte printr-o decizie politică, întrucât măsurile convenite la întâlnirea de la Guvern cu reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) nu au mai fost incluse în modificări.

„Am fost consultați încă de la început cu privire la modificările fiscale, timp de luni de zile, dar, cu numai o zi înainte de aprobarea acestor modificări ale Codului Fiscal, am constatat că toate lucrurile discutate cu noi s-au pierdut. Au dispărut”, a declarat președintele Patronatului IMM din Galați Marian Filimon, care este și vicepreședinte al CNIPMMR.

„Unde-i principiul echității în aplicarea taxelor? Multinaționalele unde sunt?”, a întrebat președintele Patronatului IMM

Patronatele și sindicatele au un punct de vedere comun, că aceste modificări vor avea efecte negative care vor fi suportate de IMM-uri și de populație.

„Am înțeles că modificările s-au aprobat prin decizie politică, am înțeles că ne-au consultat pentru că așa dădea bine. Dar toate modificările afectează IMM-urile, adică tot pe ăia mici, și populația. Unde-i principiul echității în aplicarea taxelor? Întreprinderile mari și multinaționalele unde sunt?”, a mai spus președintele Patronatului IMM din Galați, care a adus argumente în susținerea afirmațiilor sale.

O analiză a celor 350 de companii din România cu cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro a demonstrat că 62% dintre acestea au pierderi. Impozitul pe profit plătit reprezintă 0,84% din totalul cifrei de afaceri, adică mai puțin de 1%, în timp ce companiile cu acționariat românesc plătesc, în medie, un impozit pe profit de 2-2,5% din cifra de afaceri. Companiile din energie cu acționariat românesc plătesc impozit pe profit, în medie, 4-5% din cifra de afaceri, iar cele cu acționariat străin, sub 1%. Situația este la fel și la industria pharma și în retail, în care companiile plătesc, în medie, 0,5% din cifra de afaceri.

„Ce primește statul român de la aceste 350 de firme care produc în România, dar plătesc impozit mai puțin de 1%?”, a întrebat retoric Marian Filimon.

„Ce se face cu Codul Fiscal e o nebunie! Efectele vor fi suportate de populație și IMM-uri”, susține reprezentantul Cartelului Alfa

La rândul său, președintele filialei locale a Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, Romică Gârneață, a fost extrem de critic, spunând că toate modificările  au fost făcute „aiurea”:

„Într-un moment de criză, nu se cer mai mulți bani! Așa, impactul major va fi pe IMM-uri și pe populație. Pe de o parte, tu, statul român, nu ești în stare să strângi taxele, iar pe de altă parte, vii și le mărești. Suntem pe ultimul loc în UE la colectarea taxelor.

Măsuri de bun-simț ar fi fost să crești gradul de colectare, să aplici impozitul progresiv, că trebuie să existe o diferență între cel care alimentează mașina cu 9 lei pe litru și are un salariu de 10.000 de lei sau peste 10.000 de lei și cel care alimentează la același preț, dar are un salariu de 1.500 de lei De bun-simț ar fi fost și să taxezi supraprofiturile nesimțite ale firmelor din energie, carburanți, bănci, pentru că multinaționalele nu prea lasă profit în România”, a spus liderul sindical, a cărui concluzie a fost că efectele negative ale acestor modificări vor fi suportate de populație și de IMM-uri:

„Ce se face cu Codul Fiscal e o nebunie. Efectele negative majore vor fi suportate de populație și de IMM-uri. La ce se întâmplă acum, ar fi trebuit ca toată lumea să fie în stradă”.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ligia Deca

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025, începe pe...

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025 începe pe data de 27 mai,  a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, pe Facebook. ”Am anunțat,...
Robert Negoiță: Să se desființeze Primăria Generală a Capitalei

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță: „N-am nimic de împărțit cu primarul...

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, face o serie de precizări după incidentul care a avut loc, luni, în sectorul condus de el, când Poliția...