Pe cine ar pune Nicușor Dan șef la SRI
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/sri-poza-site-sri.png)
Candidatul la președinția României, Nicușor Dan, a oferit câteva indicații privind criteriile pe care le-ar urma în desemnarea viitorului șef al SRI, în cazul în care va ajunge la Cotroceni. În cadrul dezbaterii electorale difuzate de România TV, acesta a declarat că își dorește o persoană cu experiență, dar provenită din zona societății civile.
Nicușor Dan și-ar dori un activist ca șef la SRI
Fără a oferi un nume concret, Nicușor Dan a declarat că viitorul șef la Serviciului Român de Informații ar trebui să aibă o carieră solidă, dar să nu provină neapărat din structurile clasice de informații.
„Mi-aș dori ca șeful SRI să fie cineva din zona de societate civilă, dar cineva cu multă experiență profesională, pentru că este o responsabilitate. Trebuie să discuți cu structuri, cu societatea, deci trebuie să fie cineva cu experiență”, a declarat acesta.
El a precizat că, deși președintele este cel care propune un nume pentru conducerea Serviciilor, numirea are nevoie de votul Parlamentului.
„Este o discuție rezonabilă. Președintele va numi, iar Parlamentul acceptă sau nu”, a adăugat candidatul.
Rolul SRI ar trebui limitat la informare
Nicușor Dan susține că SRI ar trebui să își limiteze acțiunile la transmiterea de informații, fără a se implica în anchete sau alte activități dincolo de mandatul legal.
„Serviciile de informație au rolul lor. Ele comunică informații către instituțiile relevante. Mai departe este Parchetul care trebuie să cerceteze”, a explicat Dan.
Acesta a afirmat că, în calitate de primar al Municipiului București, a primit astfel de informări.
În cadrul aceleiași dezbateri, el a menționat că, în cazul în care va fi ales președinte, intenționează să schimbe conducerea DNA și a Parchetului General, odată cu expirarea mandatelor actualilor șefi.
Dezbaterea de la România TV a avut loc în absența contracandidatului său, George Simion. Liderul AUR nu s-a prezentat nici la această confruntare electorală, continuând astfel linia refuzurilor de a participa la confruntări directe cu adversarul său din turul al doilea al alegerilor prezidențiale.