PE Strasbourg: discuții PRO și CONTRA la bugetul de Apărare. Ce sumă susține Victor Negrescu că ar trebui să revină României

Publicat: 11 mart. 2025, 16:28, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Exclusiv
PE Strasbourg: discuții PRO și CONTRA la bugetul de Apărare. Ce sumă susține Victor Negrescu că ar trebui să revină României
GdS

Dezbateri de urgență privind viitorul apărării europene și susținerea Ucrainei, la Parlamentul European de la Strasbourg. Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, cere că România să obțină cel puțin 20 de miliarde de euro din bugetul pentru Apărare, de 150 de miliarde, țara noastră fiind în prima linie, în contextul războiului cu Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, M. Costa, sunt prezenți, marți, la PE Strasbourg pentru discuții despre securitate și despre riscurile care ar putea apărea în toate domeniile de politică ale UE.

Uniunea Europeană trebuie să creeze o piață comună de apărare, în care statele nemembre să fie integrate, dar să urmărească și integrarea economiei lor, pentru a câștiga autonomie strategică.

(VIDEO) Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, pledează pentru o strategie coerentă și pentru ca România să poată obține minimum 20 de miliarde de euro din bugetul de 150 de miliarde alocat apărării de către CE.

Sunt însă și voci care critică faptul că UE se va împrumuta din nou și că, poate, alte sectoare strategice vor fi vitregite de bani, pe viitor.

Anders Vistien, eurodeputat danez:

Am avut 35 miliarde de euro împrumut pentru reconstrucția Ucrainei, iar acum CE propune 150 de miliarde pentru reînarmare. Nu avem o CE care ar trebui să fie mai preocupată de creștere, nu de împrumuturi. Ursula von der Leyen transformă europenii încât să devină dependenți de fondurile de la stat. Ne dorim banii înapoi. Din perspectivă daneză, UE a făcut foarte puțin. Danemarca a susținut Ucraina și am văzut cum state puternice ca Franța, Germania, nu s-au alăturat nouă. Am avut prea puține acțiuni și am vorbit prea mult.

Assita Kanko, eurodeputat Belgia:

Trump ne-a arătat că nu exită o cină gratuită. Să nu uităm că sfârșitul Războiului Rece nu a însemnat sfârșitul istoriei. Trebuie să investim în Apărare și să ne apărăm principiile noastre.

Cotrim de Figuerido, eurodeputat Portugalia:

E momentul să flexibilizăm planul de dezvoltare și creștere. Acest lucru arată în ce măsură dormea CE în domeniul Apărării. Acțiunile de cumpărare nu vor fi finalizate, măsurile vor fi vagi și ne vom trezi în riscul ca PE să nu fie luat în seamă, ci să fie doar observator al lui Macron (…). Există și riscul ca NATO să fie distrusă.

Villy Sovndal, eurodeputat Danemarca:

Constatăm că nu mai putem avea încredere în SUA. Îi vedem pe ucraineni care își dau seama că nu se mai pot baza pe nimeni. În Casa Albă, Zelensky a fost umilit în fața lumii. Mulțumesc Ucrainei că ține piept autocratilor. UE trebuie să fie independentă de SUA lui Trump.

Li Andersson, eurodeputată Finlanda:

Ca deputată de stânga, cred că Putin și Trump reprezintă cea mai periculoasă alianță. UE ar trebui să reducă dependențele de SUA. Trebuie să reducem puterea oligarhilor. Nu trebuie să reducem fondurile sociale, pentru că asta ar aduce la putere extrema dreaptă.

Stanislav Stoyanov, eurodeputat Bulgaria:

Vom avea datorii noi. Liderii UE au eșuat deja cu Pactul verde și acum se leagă și de securitatea noastră. Timp de ani de zile am fost vasalii SUA. Nu profitați de proceduri pentru a crea un deficit fără precedent. Relații normale cu Rusia ar trebui să avem și noi. Dacă SUA o fac, de ce să nu o facem și noi.

Cartea albă privind viitorul apărării europene

Deputații europeni și reprezentanții Președinției poloneze a Consiliului și ai Comisiei Europene discută și despre viitoarea Carte albă privind viitorul apărării europene, care va fi prezentată de Comisie și de Serviciul European de Acțiune Externă la jumătatea lunii martie 2025.

Cartea albă va aborda probleme legate de capacitățile sectorului Apărării, competitivitatea industrială și nevoile de investiții. De asemenea, ar trebui să încadreze abordarea generală a integrării în UE în domeniul Apărării și să stabilească mijloacele prin care UE poate răspunde amenințărilor de securitate. Plenul va încheia dezbaterea cu un vot asupra unei rezoluții, joi.