Anunț de ultimă oră despre pensii! Ciolacu a spus când vor fi plătite integral

Publicat: 05 mart. 2024, 10:22, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Anunț de ultimă oră despre pensii! Ciolacu a spus când vor fi plătite integral

Data de 1 septembrie va fi foarte importantă pentru pensionari pentru că premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important legat de pensii.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat luni seara că sumele rezultate după recalcularea pensiilor vor fi plătite integral începând cu 1 septembrie și sunt deja cuprinse în buget. Această afirmație a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Antena 3, în urma unei întrebări referitoare la modalitatea de plată a pensiilor recalculate.

„Integral, cu data de 1 septembrie. Sunt și bugetate. S-a făcut impactul. Ce mă deranjează că întotdeauna venim din nou să discutăm despre pensii… E un drept al părinților, al bunicilor noștri. Ei au muncit pentru acești bani. Am găsit înțelegere și Comisia Europeană ne-a cerut: ‘oameni buni, sunteți la un nivel de sărăcie cel mai scăzut din Europa, arată cifrele, cifrele nu mint niciodată, faceți ceva cu pensiile mici, lăsați pensiile mari în pace’. Și am făcut un mecanism cu ministerul Muncii, și o felicit pe doamna ministru, un mecanism și cu Banca Mondială, astfel încât pensiile mici să se mărească cel mai mult”, a explicat premierul.

Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii au fost aprobate de Guvern pe 28 februarie, în cadrul eforturilor asumate de Guvernul României pentru recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public, având în vedere principiile de echitate, contributivitate și stabilitate în muncă.

Conform Ministerului Muncii, nicio pensie nu va scădea ca urmare a noii legi, iar în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate, fiind pentru prima dată când în același an au loc atât majorarea, cât și recalcularea pensiilor.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a concluzionat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Foto: Playtech.ro