Pensiile speciale ale magistraților, subiect fierbinte în Coaliție!

Publicat: 12 sept. 2023, 11:00, de Teodora Dinu, în ACTUALITATE , ? cititori
Pensiile speciale ale magistraților, subiect fierbinte în Coaliție!

Chiar dacă, plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile a fost eliminat din PNRR, Comisia Europeană nu renunță la pensiile speciale. Reducerea acestora este o condiție pusă de Uniunea Europeană României.   

Astfel, proiectul de reformă pentru pensiile speciale revine săptămâna aceasta pe agenda Parlamentului, în Comisia juridică a Senatului. Asta după ce mai multe articole din varianta adoptată în sesiunea precedentă au fost respinse la Curtea Constituțională. Proiectul ar trebui să devină lege până în 15 octombrie, altfel România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din PNRR, după cum avertizează guvernanții.

Guvernul trebuie să vină cu noile propuneri de amendare a legii pensiilor speciale, dar există un blocaj în Coaliție.

Ministerul Muncii încearcă să găsească o soluție pentru a transpune principiul conform căruia pensiile speciale aflate în plată nu vor fi mai mare decât salariul. Aici însă intervine Ministerul Justiției și presiunile magistraților.

Au existat variante de impozitare pe partea de necontributiviate cu până la 50%. Nu s-a ajuns totuși la un consens, iar la o discuție cu reprezentanții Comisiei Europene a reieșit clar că aceștia nu acceptă o impozitare mai mică de 20% .

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Justiției și ai magistraților susțin că nu este posibil să se vină cu o astfel de impozitare. Magistrații nu vor nici impunerea unor condiții decât pentru acele persoane care intră în magistratură începând cu anul viitor. Ei sunt totuși de acord doar cu creșterea etapizată a vârstei de pensionare până la 60 de ani.

Alina Gorghiu vrea o soluție de echilibru pentru pensiile speciale

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a discutat luni cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, despre amendamentele la pensiile speciale ale magistraților. Discuția bilaterală a avut loc în marja reuniunii miniștrilor de justiție din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga.

“Vom găsi curând o soluție de echilibru”, a promis ministrul Justiției, Alina Gorghiu, conform unui comunicat al MJ despre întâlnirea celor doi oficiali.

Săptămâna viitoare se așteaptă discutarea mai multor propuneri în Parlament pentru pensiile speciale și îndeplinirea Jalonului din PNRR.

Citește și: Măsură fără precedent a Guvernului Ciolacu în goana sa după bani!