Pensionară Romsilva cere în instanță bonusul de 170.000 de lei, blocat prin lege: „Timpul lucrat ne îndreptățește”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Romsilva.jpg)
Georgeta Coroș, fost inginer silvic la Direcția Silvică Iași, s-a pensionat pe 7 iulie 2025 și, la doar opt zile distanță, și-a chemat în instanță fostul angajator. Miza: bonusul de pensionare, prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, în valoare de peste 170.000 de lei net, echivalentul a 10 salarii brute. Deși acordarea acestor sume a fost suspendată de Guvern pe fondul deficitului bugetar, Coroș susține că există baza legală pentru plata lor eșalonată în următorii cinci ani.
Fostă angajată a Direcției Silvice Iași își revendică bonusul de pensionare, blocat prin lege
Fosta angajată a declarat pentru reporteris.ro că există multă dezinformare în spațiul public
„Oamenii nu știu adevărul despre munca noastră și de unde vin banii aceștia. Nu știu de orele suplimentare pe care le-am făcut, iar timpul lucrat ne îndreptățește la acordarea acestor bonusuri”, arată aceasta.
Ea subliniază că nu este vorba despre bani de la bugetul de stat, ci despre venituri provenite din activitatea Romsilva, în special din exploatarea lemnului.
În 2023, Coroș obținuse o decizie de pensionare anticipată parțială, beneficiind de majorări ale stagiului de cotizare pentru anii lucrați în condiții speciale. Potrivit regulilor din CCM, doar angajații cu minimum 30 de ani vechime primesc un astfel de bonus în cuantumul maxim.
Argumentul: se poate plăti în tranșe
Deși Guvernul a suspendat aceste plăți începând cu 1 ianuarie 2025, Coroș susține că actele normative lasă totuși loc pentru o plată eșalonată: „Vreau plata în 5 ani, în tranșe anuale. Nu cer nimic ilegal.”
Tribunalul urmează să decidă dacă solicitarea este întemeiată sau dacă suspendarea are caracter definitiv.
Valoarea bonusului cerut de Coroș, echivalentul a 32.000 de euro, a fost comparată simbolic cu valoarea lemnului din 180 de copaci. În condițiile în care Romsilva este o companie cu venituri proprii, susținerea acordării acestor sume rămâne un subiect delicat.
Controverse și declarații politice dure
Subiectul bonusurilor din Romsilva a fost adus în atenția publică la începutul anului de fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, care le-a numit „prime nerușinate” și „profund imorale”. A făcut referire la cazul unui fost director care a încasat 500.000 de lei ca bonus de pensionare și apoi s-a reangajat. Presa a dezvăluit că era vorba de Teodor Țigan, fost director al Direcției Silvice Arad.
Fechet a declarat că aceste prime „nu sunt condiționate de rezultate, ci se acordă automat” și că vin din „pușculița publică, care ar trebui să hrănească binele comun, nu privilegii.”
„Nu mai pot cu cei care mă întreabă de bonusuri”
Coroș a distribuit recent pe contul său de Facebook o postare a unei foste colege din Neamț, în care se arată indignarea față de retorica generalizată împotriva angajaților silvici.
„Bugetărimea asta în care dă toată lumea fără nicio noimă a fost și ea în stradă la Colectiv, la OUG 13, a susținut fără penali… și plătește o viață rate pentru o casă”, a scris ea.
Din perspectiva sindicatelor, președintele Federației Silva, Silviu Geană, a explicat în februarie că cei care au încasat cele mai mari bonusuri de pensionare sunt directori susținuți politic, care nici măcar nu sunt membri de sindicat. Bonusul ar fi fost introdus în lege de un deputat liberal, cu scopul de a fideliza personalul.