”Pentru a deveni centenar, trebuie să începi de tânăr”, spunea scriitorul Rene de Obaldia, care a murit la 103 ani

Scriitor și dramaturg, Rene de Obaldia a decedat joi, 27 ianuarie, la vârsta de 103 ani, anunță presa franceză. ”Dragi cititori, în curând vă voi părăsi”, anunța decanul Academiei Franceze în ”Perles de vie” (Grasset), unde găsim poate și secretul longevității sale: ”Pentru a deveni un centenar, trebuie să începi de tânăr”.

Rene de Obaldia s-a născut în anul 1919 la Hong Kong și a fost ales membru al Academiei Franceze în iunie 1999, după decesul lui Julien Green.

Prizonier în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit scriitor cu un umor înţepător, cultivând detaşarea: „Am avut mereu în mine această latură derizorie, care mi-a permis să ţin anumite lucruri la distanţă”, declara el în 2009 pentru L’Express.

Rene de Obaldia este al doilea academician care atinge vârsta simbolică de 100 de ani, după Claude Levi-Strauss.

Pentru opera sa, Rene de Obaldia a primit marele premiu de poezie ”Pierrette Micheloud” în 2008. În cei 60 de ani de carieră, prieten cu Roland Barthes și Clara Malraux, Rene de Obaldia a devenit unul dintre dramaturgii cei mai jucați din lume, tradus în peste 30 de limbi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...