Pentru ce diagnostic concediul medical se plătește cu 100%, în 2023

Publicat: 07 iun. 2023, 13:30, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Pentru ce diagnostic concediul medical se plătește cu 100%, în 2023

Acordarea concediului medical s-a modificat periodic. Acum este reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, actualizată și modificată în 2018, și prin Ordinul nr. 1398/2021.

Îți poți lua concediu medical doar după 6 luni de activitate. Pentru ca un angajat să beneficieze de dreptul la concediu medical, trebuie să fi realizat un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei în care se acordă concediul medical. Inițial, trebuia să ai doar 22 de zile vechime.

Concediu medical – condiții de acordare

Actul normativ prevede un sistem nou de acordare a certificatelor de concediu medical, în cazul incapacității temporare de muncă. Astfel, angajatul bolnav este evaluat și monitorizat de medic, pe baza unui plan de urmărire a evoluției bolii.  Dacă nu fac acest lucru, medicii riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Totodată, se prevede ca fiecare episod de boală să aibă două etape, pentru o mai ușoară recăpătare a capacității de muncă. În prima etapă, medicul de familie acordă maximum patru zile de concediu medical, cu o limită maximă de șapte zile pentru fiecare episod de boală, maximum 28 de zile pe an (față de 30 de zile pe an, cum era înainte de 1 august 2021).

La rândul său, medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă a concediului medical 15 zile, cu o încadrare de maximum 30/31 de zile pe lună, respectiv maximum 90 de zile pe an.

Același document prevede și modalitatea de calcul pentru concediul medical, în cazul lucrului în ture, precum și posibilitatea de eliberare a certificatului de concediu medical în format electronic.

Alte aspecte relevante referitoare la concediu medical

Dacă prima etapă a concediului medical se încheie într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează.

O altă prevedere importantă se referă la situația în care pacientul asigurat nu se poate deplasa la cabinetul medical pentru a primi certificatul de concediu medical. În această situație, medicul de familie sau medicul specialist în ambulatoriu poate oferi consultații la domiciliu sau la distanță.

Dacă, după prima etapă, persoana nu se mai prezintă la evaluarea stării de sănătate sau dacă starea de sănătate este favorabilă, medicul nu va mai acorda concediu medical în continuare (etapa a doua).

Doar în cazuri excepționale, nu se vor întocmi planuri de urmărire a evoluției bolii. Aici intră SIDA, bolile cardiovasculare, neoplaziile, tuberculoza, urgențele chirurgicale, bolile infectocontagioase din grupa A (poliomielită, difterie, rujeolă, febră tifoidă, holeră, antrax pulmonar etc.), bolile infecto-contagioase care necesită izolarea și cazurile care includ internarea. Totodată, concediul medical pentru maternitate, pentru îngrijirea unui copil bolnav sau concediul de risc maternal sunt, de regulă, întocmite într-o singură etapă, fără a fi nevoie de planul de urmărire a evoluției bolii.

Cât este plătit concediul medical în funcție de diagnostic?

Este bine să știi câți bani vei primi dacă suferi de vreo afecțiune care te împiedică să muncești. Astfel, îți vei putea organiza bugetul mult mai bine. În funcție de diagnosticul notat de medic pe certificatul de concediu medical, se va plăti un anumit procent din salariul brut.  Concediul medical având procentul de plată de 75%, 80% sau 85% se calculează din salariul brut.

Codurile de diagnostic existente și procentul de plată aferent fiecăruia sunt:

01 – Boala obișnuită – 75%

02* – Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă – 100%/80%

03* – Accident de muncă – 100%/80%

04* – Boala profesională – 100%/80%

05 – Boala infectocontagioasă din grupa A – 100%

06 – Urgență medico-chirurgicală – 100%

07 – Carantina – 75%

08 – Sarcina și lăuzie – 85%

09 – Îngrijire copil bolnav în vârsta de pana la șapte ani sau copil cu handicap pentru afecțiuni intercurente, pana la împlinirea vârstei de 18 ani – 85%

10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru – Fără a depăși 25% din baza de calcul

11 – Trecerea temporară în altă muncă – Fără a depăși 25% din baza de calcul

12 – Tuberculoză – 100%

13 – Boala cardiovasculară – 75%

14 – Neoplazii, SIDA – 100%

15 – Risc maternal – 75%

Persoana asigurată sau reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură se obligă să anunțe plătitorul despre acordarea concediului medical şi să depună certificatul de concediu medical până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul medical.

Citește și: Concediul medical având procentul de plată de 75%, 80% sau 85% se calculează din salariul brut.