„Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, documentar premiat la festivalurile DocLisboa şi Ji.hlava

Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, în regia lui Sebastian Mihăilescu, a fost desemnat cel mai bun film din Europa Centrală şi de Est şi a câştigat premiul pentru imagine la Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava şi a fost ales cel mai bun lungmetraj de debut (New Talent Award) la festivalul DocLisboa.

„Pentru mine tu eşti Ceauşescu” este un melanj experimental de documentar şi ficţiune, un portret al noii generaţii în încercarea de a găsi motivaţia din spatele acţiunilor tânărului Nicolae Ceauşescu, acum când acceptarea socială şi dorinţa de a fi important sunt la fel de prezente ca în anii ‘30.

Documentarul regizat de Sebastian Mihăilescu a fost proiectat, în premieră mondială, în competiţia internaţională a festivalului DocLisboa (21-31 octombrie), unde a primit New Talent Award, acordat pentru lungmetraj de debut.

De asemenea, filmul a fost prezentat în secţiunea competiţională Opus Bonum din cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Ji.hlava ce a avut loc în perioada 26-31 octombrie, la Jihlava (Cehia).

Secţiunea Opus Bonum a cuprins o selecţie de 16 lungmetraje reprezentând producţii internaţionale de film documentar contemporan. Juriul a acordat distincţia Best Central and East European Documentary Film regizorului Sebastian Mihăilescu „pentru maniera ludică în care acesta recreează istoria României prin metoda reconstituirii, analizându-i în acelaşi timp pe cei care o interpretează, într-o naraţiune bazată pe auto-reflecţie”.

„Pentru mine tu eşti Ceauşescu” a fost distins şi cu premiul Best Cinematography, ce i-a revenit directorului de imagine Barbu Bălăşoiu.

Lungmetrajul este un film experimental în care tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiţii pentru rolul lui Nicolae Ceauşescu în tinereţe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivaţia din spatele acţiunilor sale.

Adolescenţii pozează ca în fotografiile de arhivă, transformând în ficţiune o serie de documente oficiale şi acţionând unii asupra celorlalţi. Ei se raportează la Nicolae ca la un personaj de ficţiune, fără idei preconcepute, însuşindu-şi caracteristicile sale în funcţie de pasiunile lor, prin prisma clişeelor din cinematografia comercială.

Din distribuţia filmului fac parte actori profesionişti şi neprofesionişti: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuţ Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu, Mihai Topalov, Cristiana-Alexandra Gheorghe, Cristina Parancea, Alin Ilie Grigore şi Zhang Florin-Zhiyuan.

Producătorii filmului sunt Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe şi Robert Fiţa.

Documentarul este produs de Wearebasca, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.

Sebastian Mihăilescu (n. 1983) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (promoţia 2013), precum şi al unui master în regie de film la aceeaşi universitate. Filmul său de absolvire, „Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală” (scurtmetraj; scenariu Sebastian Mihailescu şi  Andrei Epure; produs de HiFilm), a fost proiectat în premieră în 2016 la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în competiţia Pardi di Domani.

În prezent, el se află în producţie cu primul lungmetraj de ficţiune, „Dublă fericire” (scenariu de Sebastian Mihailescu şi Andrei Epure; produs de MicroFilm).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...