Pentru prima dată: Muzeul Naţional de Artă al României expune icoana dăruită de mitropolitul Kievului regelui Carol I

Muzeul Naţional de Artă al României expune, pentru prima dată în faţa publicului, o icoană dăruită de mitropolitul Kievului regelui Carol I, în 1898, în semn de solidaritate cu muzeografii din Ucraina.

Solidari cu colegii noştri din Ucraina, nevoiţi în aceste zile să închidă muzeele pentru a salva patrimoniul, aducem din depozitele MNAR, pentru prima dată în faţa publicului, o icoană dăruită de mitropolitul Kievului regelui Carol I, în 1898. Ea este o copie a celebrei icoane făcătoare de minuni din cel mai important ansamblu de patrimoniu al Kievului, Mănăstirea Lavra Pecerskaia”, a transmis pe Facebook MNAR.

Aceasta va fi expusă în Galeria de Artă Veche Românească. „Sperăm să poată fi o alinare pentru vizitatorii din Ucraina, iar pentru noi toţi un simbol al fragilităţii, dar şi al forţei extraordinare pe care ne-o poate insufla patrimoniul cultural în momente atât de încercate ca cele pe care le trăim astăzi”, au mai spus experţii de la MNAR.

Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit refugiaţilor la sediul central şi muzeele satelit, respectiv Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady, de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Operele Naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operetă, Muzeul Satului, Muzeul de Istorie, Corul Madrigal şi Filarmonica „George Enescu”, instituţii subordonate Ministerului Culturii, susţin refugiaţii din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...