Pepenii de Probota, super rentabili, în acest an. Producție record și prețuri “senzaționale”

Publicat: 15 aug. 2022, 11:40, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Pepenii de Probota, super rentabili, în acest an. Producție record și prețuri “senzaționale”

Dacă la Dăbuleni, 2022 a fost un an foarte prost pentru cultivatorii de pepeni din cauza secetei, la Probota (în județul Iași) producătorii sunt super mulțumiți, pentru că și-au vândut toată producția, iar prețul a fost de-a dreptul senzațional.

Secetă a fost și la Iași, în acest an, însă norocul fermierilor a fost că au putut să irige, ceea ce a făcut posibilă obținerea unor producții record de 40 de tone la hectar.

La Probota, sunt cultivate aproximativ 200 de hectare de pepeni, iar prima recoltă a fost strânsă de pe câmpuri  la finele lunii iulie. O mare parte din producție s-a vândut deja, iar pepenii de Probota ajung în țară, dar și în străinătate, în Italia sau Polonia, potrivit BZI.ro.

„Pentru noi este foarte, foarte bine anul acesta. Am avut posibilitatea să irigăm și de aceea am reușit să le dăm apă când a fost nevoie. Pepenii noști ajung în piața din CUG și în aprozarele din Iași care se aprovizionează în fiecare dimineață de la noi. Am vândut cu 1,5 lei kilogramul, deci e un preț extraordinar de bun. Au fost cheltuieli și anul acesta, dar reușim să scoatem profituri frumușele”, susține Dumitru Potur, un producător din comună, care cultivă pepeni de peste două decenii și se laudă anul acesta cu unii uriași.

Un un bun a mai fost și 2019, însă nu se poate compara cu 2022, atât ca producție, cât și ca prețuri.

„Anul acesta a fost foarte bine, comparativ cu anul trecut. Am obținut un preț senzațional, 1,3 lei pe kilogram. Noi am vândut la cineva din Vaslui și la cineva din Neamț care au luat cantități mai mari. Am scos 13 tone de pe 40 de ari. Pepenii sunt foarte gustoși, au o zeamă bună. Am avut sistem de irigații și am reușit să vindem totul. Plecăm în concediu de acum, după ce am vândut tot”, a afirmat Alina, un alt producător de pepeni din comuna Probota.