Percheziții ale mascaților în cinci județe. Vânzătorii de haine contrafăcute, reținuți

Publicat: 13 iun. 2024, 15:49, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Percheziții ale mascaților în cinci județe. Vânzătorii de haine contrafăcute, reținuți

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj a anunțat, joi, că un număr de 12 percheziții domiciliare au avut loc în București și în alte patru județe, pentru contrabandă și distribuirea ilegală de produse de marcă.

Percheziții la vânzătorii de haine

Conform IPJ Gorj, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Economice Gorj, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, au efectuat aceste percheziții în București și în județele Ilfov, Constanța, Dolj și Gorj.

Ancheta a relevat faptul că, în 2024, anumite persoane fizice ar fi comercializat online haine de marcă, importate din Turcia, care nu ar fi trecut prin vamă conform reglementărilor.

Prejudiciul cauzat este în curs de estimare. Suportul operațional pentru aceste acțiuni a fost oferit de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Activitățile judiciare au beneficiat de sprijinul polițiștilor Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai inspectoratelor de poliție județene din Ilfov, Constanța și Dolj.

Procurorii DIICOT și polițiștii au efectuat, de asemenea, alte percheziții în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile din Franța, vizând destructurarea grupului cunoscut sub denumirea de Umbrella Security. Au fost identificate victime din mai multe țări europene.

La începutul lunii, procurorii DIICOT – Structura Centrală și polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au executat patru mandate de percheziție domiciliară într-un caz de constituire a unui grup infracțional organizat pentru comiterea de infracțiuni informatice de tip ransomware, șantaj și spălare de bani.

Aceste activități au fost realizate în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Franța, cu scopul destructurării grupului Umbrella Security.

„Din cercetări a reieșit că atacatorii au dobândit accesul la sisteme informatice aparținând persoanelor vătămate, unde au criptat datele existente, ulterior solicitându-le o răscumpărare în criptomonedă, în vederea recuperării datelor.

La nivel european au fost identificate victime din mai multe state europene, o cooperare între aceste țări fiind stabilită prin intermediul organismelor europene Eurojust și Europol.

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României, au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice folosite în activitatea infracțională și au fost instituite sechestre asupra conturilor bancare a doi membri ai grupului, precum și asupra unor criptomonede, în valoare de aproximativ 55.000 de euro la data acțiunii”, transmite, joi, DIICOT.