Performanță chirurgicală la Iași: Extirparea unei tumori cerebrale de 10 cm

Publicat: 28 mai 2024, 19:49, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Performanță chirurgicală la Iași: Extirparea unei tumori cerebrale de 10 cm

Extirparea unei tumori cerebrale de 10 cm a fost  efectuată cu succes, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, de o echipă medicală coordonată de conf. dr. Lucian Eva.

Pacientul este un bărbat, în vârstă de 58 de ani, din județul Neamț, diagnosticat cu o tumoră de dimensiuni mari, localizată la nivelul șanțului olfactiv, intracerebral, cunoscut sub numele de meningiom olfactiv, precizează conf. dr. Eva.

Când a ajuns la spitalul din Iași, pacientul prezenta sindrom de lob frontal, era ușor confuz, avea dureri de cap și îi lipsea mirosul.

„S-a intervenit chirurgical, s-a făcut o rezecție microscopică subtotală a acestei leziuni, în sensul în care a mai rămas un mic rest care era aderent de nervul optic și chiasma, rest care va fi tratat ulterior în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Meningiomul este o tumoră benignă, a fost un meningiom de gradul unu, deci șansele lui de vindecare sunt foarte mari pentru că recidiva în acest caz este undeva de 15%. Prin tehnologia pe care o deținem putem avea un control local aproape de 100% asupra acestor tipuri de tumori”, a explicat conf. dr. Eva,  managerul Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

În prezent, pacientul este bine, urmează să fie externat și va putea să-și reia activitatea normală.