Performanță: Un pianist orădean a intrat în Cartea Recordurilor! Cine este Thurzó Zoltán

Publicat: 29 sept. 2022, 08:00, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Performanță: Un pianist orădean a intrat în Cartea Recordurilor! Cine este Thurzó Zoltán

Pianistul orădean Thurzo Zoltan a mai doborât un record mondial pentru cel mai lung concert din lume. A cântat aproape fără întrerupere 130 de ore, de luni până duminică dimineaţa.

Singurele pauze au fost de câte 5 minute pe oră.

Reuşita urmează să fie omologată şi apoi înscrisă în Cartea Recordurilor.

Thurzo Zoltan a doborât astfel un al doilea record de cântat la pian în mai puţin de 4 luni. Pianistul orădean a cântat, pe 13 iunie, timp de 132 de minute, la o altitudine de peste 5.000 de metri, în Nepal, în tabăra de bază de pe muntele Everest.

Unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa

A crescut într-o familie de muzicieni, care de mai multe generații este implicată în viața muzicală din Oradea.

Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea la 13 ianuarie 1983. A început studiile muzicale la vârsta de cinci ani în orașul său natal, orientat de profesoara de pian Schmidt Magda. Peste un an (4 iunie 1989) deja a apărut la concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, ca și elev a compozitoarei / profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea, și a profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes pe secția de pian din cadrul Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională a fost supravegheată de către Pârvănescu Lucia respectiv Badea-Ficuţ Nicoleta. În 2006 a obținut diplomă de pianist / profesor de pian – ca și student a lui Badea-Ficuţ Nicoleta.

Pe timpul și după finalizarea studiilor a avut concerte în mod regulat la Oradea, precum și în alte orașe din România, respectiv în străinătate. Este unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa.  În timpul studenției a avut ocazia de a lucra cu maeștri renumiți precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.

Numărul aparițiilor sale pe scenă se apropie de 1000. În anii 2006 și  2007 Primăria Oradea l-a nominalizat pentru Premiul de Excelență în categoria ”Tineri Artiști”.  La data de 22 ianuarie 2012, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, i-a acordat premiul de Cultură Maghiară, drept recunoaștere a performanței sale.