Performanță: Un pianist orădean a intrat în Cartea Recordurilor! Cine este Thurzó Zoltán

Pianistul orădean Thurzo Zoltan a mai doborât un record mondial pentru cel mai lung concert din lume. A cântat aproape fără întrerupere 130 de ore, de luni până duminică dimineaţa.

Singurele pauze au fost de câte 5 minute pe oră.

Reuşita urmează să fie omologată şi apoi înscrisă în Cartea Recordurilor.

Thurzo Zoltan a doborât astfel un al doilea record de cântat la pian în mai puţin de 4 luni. Pianistul orădean a cântat, pe 13 iunie, timp de 132 de minute, la o altitudine de peste 5.000 de metri, în Nepal, în tabăra de bază de pe muntele Everest.

Unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa

A crescut într-o familie de muzicieni, care de mai multe generații este implicată în viața muzicală din Oradea.

Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea la 13 ianuarie 1983. A început studiile muzicale la vârsta de cinci ani în orașul său natal, orientat de profesoara de pian Schmidt Magda. Peste un an (4 iunie 1989) deja a apărut la concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, ca și elev a compozitoarei / profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea, și a profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes pe secția de pian din cadrul Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională a fost supravegheată de către Pârvănescu Lucia respectiv Badea-Ficuţ Nicoleta. În 2006 a obținut diplomă de pianist / profesor de pian – ca și student a lui Badea-Ficuţ Nicoleta.

Pe timpul și după finalizarea studiilor a avut concerte în mod regulat la Oradea, precum și în alte orașe din România, respectiv în străinătate. Este unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa.  În timpul studenției a avut ocazia de a lucra cu maeștri renumiți precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.

Numărul aparițiilor sale pe scenă se apropie de 1000. În anii 2006 și  2007 Primăria Oradea l-a nominalizat pentru Premiul de Excelență în categoria ”Tineri Artiști”.  La data de 22 ianuarie 2012, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, i-a acordat premiul de Cultură Maghiară, drept recunoaștere a performanței sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...