Cum poate simplul periaj al dinților să prevină boala Alzheimer

Pentru mulți dintre noi, periajul dentar este o parte normală a rutinei de zi cu zi și este strict legat de igiena dentară. Totuși, a avea dinți sănătoși are un impact asupra întregului organism. Spre exemplu, studii recente arată că simplul periaj al dinților ar putea preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, cunoscută și ca demență, o patologie neurodegenerativă progresivă, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul.

„Spălatul pe dinți pare un gest util pentru sănătatea noastră orală în viziunea multor oameni. Nu toată lumea știe însă că impactul bunelor obiceiuri de igienă orală se reflectă și asupra altor sisteme și aparate din organismul nostru. Dacă ați ști, de exemplu, că o bună igienă dentară scade șansele de a dezvolta Alzheimer, nu-i așa că ați fi mai conștiincioși în această privință?”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bacteria din gură găsită în creierul pacienților cu Alzheimer

„Din ce în ce mai multe studii de specialitate afirmă că există o legătură strânsă între boala parodontală și Alzheimer. Ba chiar anumite studii susțin că boala parodontală menținută pe termen îndelungat, peste 10 ani, dublează șansa se a dezvolta această afecțiune. La baza acestor studii stă demonstrarea faptului că în țesuturile cerebrale ale pacienților cu Alzheimer s-a găsit porphiromonas gingivalis, una dintre bacteriile principale implicate în boala parodontală. Același lucru s-a descoperit și la studiile realizate pe șoareci de laborator”, declară medicul.

Gingivita, prima etapă a bolii parodontale, este singura care poate fi tratată

„Gingivita, primul răspuns inflamator la acumularea de placă bacteriană de la nivelul suprafețelor dentare, este singura fază reversibilă din lungul și sinuosul traseu al bolii parodontale. Netratată însă, ea determină în timp apariția pungilor parodontale care sunt ca niște buzunare situate în gingie, loc de inoculare ideal pentru bacterii ce găsesc aici condiții pentru a se înmulți în liniște. Fără ajutor specializat, indicații precise și tratamente realizate în cabinetul stomatologic, acestea sunt imposibil de curățat. Factorii agravanți sunt igiena precară, fumatul, administrarea anumitor medicamente, transformările hormonale, etc.”, adaugă stomatologul.

Ce recomandă medicul

„Dacă unele lucruri nu țin de noi, cum ar fi spre exemplu moștenirea genetică și transformările hormonale, pe celelalte le putem controla. Primul pas este buna igienă orală efectuată cu rigurozitate, controalele periodice la medic respectate cu strictețe, detartrajele efectuate atunci când medicul le recomandă, un plan de tratament adecvat pentru tratarea gingivitei și, bineînțeles, alegerile corecte în ceea ce privește alimentația și stilul de viață”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...