Pericol major pentru România: Bruxelles-ul ar putea îngheța 64 de miliarde de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/06/Ministerul-Energiei-despre-fondurile-europene-alocate-Romaniei-22Tara-noastra-principalul-actor-energetic-din-regiune22.jpeg)
Reforma fiscală pe care România s-a angajat să o adopte până în iunie, în baza unui acord cu Comisia Europeană, este din nou sub semnul întrebării.
Limitările impuse de statutul de Guvern interimar, combinat cu calculele politice legate de alegerile prezidențiale, conduc la o nouă amânare a măsurilor fiscale considerate esențiale pentru redresarea bugetului de stat.
Surse guvernamentale, citate de Digi 24, avertizează că această întârziere ar putea avea consecințe majore: Bruxelles-ul ia în calcul suspendarea tuturor fondurilor europene, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și din politica de coeziune. În joc sunt peste 64 de miliarde de euro – 45 de miliarde din fondurile de coeziune aferente perioadei 2021–2027 și alte 19 miliarde din PNRR.
Comisia așteaptă măsuri concrete până în iunie
Comisia Europeană a cerut României o reformă fiscală cu dublu scop: ajustarea sistemului de taxare și creșterea colectării veniturilor la buget, pentru a reduce semnificativ deficitul bugetar. Termenul inițial era aprilie 2025, dar Guvernul a decis să amâne adoptarea oricărei măsuri nepopulare până după alegerile prezidențiale. Noul termen agreat era iunie 2025, cu aplicare din 2026.
Însă, potrivit legislației, un Guvern interimar nu poate emite ordonanțe de urgență și nici nu poate trimite în Parlament proiecte de lege de o asemenea amploare. Așadar, o nouă amânare este inevitabilă.
„Se suspendă încheierea de noi angajamente legale și urmează procedura de propunere în Consiliu de suspendare a fondurilor”, se arată într-un acord semnat între România și Comisia Europeană, citat de surse guvernamentale.
Riscuri economice și de imagine pentru România
Suspendarea fondurilor europene nu s-ar produce instantaneu, ci treptat, în urma unor negocieri suplimentare. Totuși, o astfel de situație ar transmite un semnal negativ piețelor internaționale și ar pune presiune suplimentară pe economia României.
Situația a fost discutată miercuri, la Palatul Victoria, într-o întâlnire între premierul interimar Cătălin Predoiu și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Potrivit unor surse politice, o variantă de reformă fiscală fusese deja agreată la nivel politic, inclusiv cu fostul premier Marcel Ciolacu.
Printre măsurile luate în calcul se numără:
- creșterea TVA de la 19% la 21%,
- majorarea din nou a impozitului pe dividende,
- modificarea taxelor pe proprietate și pe venit,
- scumpirea rovinietelor, în special pentru transportatori.
În cazul camioanelor, rovinieta s-ar putea scumpi de până la șase ori, potrivit unui draft de lucru.
Guvernul cere amânarea discuțiilor de la Bruxelles
Vizita lui Marcel Boloș la Bruxelles, planificată pentru sfârșitul acestei săptămâni, a fost amânată la solicitarea părții române, din cauza crizei politice. Comisia Europeană ceruse varianta finală a PNRR încă de la începutul lunii mai.
„Mandatul de care avem nevoie pentru renegociere se aprobă pe baza unui memorandum, pe care îl vom prezenta în Guvern mâine, astfel încât să continuăm mandatul MIPE pentru renegocierea PNRR”, a declarat Boloș, recunoscând implicit blocajul administrativ.
Întrebat dacă termenul din iunie mai poate fi respectat, ministrul a pasat responsabilitatea către Ministerul Finanțelor.
La rândul său, ministrul Tánczos Barna a precizat că dezbaterea privind reforma fiscală trebuie reluată după alegeri, de un guvern cu puteri depline. „Reforma fiscală este o asumare a României față de Comisia Europeană și față de instituțiile financiare internaționale”, a declarat acesta în cadrul Summitului Romanian Business Leaders.