Pesta porcină africană a ajuns în București

Publicat: 29 sept. 2021, 17:31, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Pesta porcină africană a ajuns în București

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Capitală, în Sectorul 6, după cum a anunțat primarul Ciprian Ciucu. Poliția Locală și Direcția de Servicii Publice a Primăriei de sector urmează să intervină, joi, pentru eliminarea focarului sub supravegherea Direcției Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cazurile de focare de pestă porcină africană în interiorul orașelor sunt mai puțin întâlnite, însă, de-a lungul timpului au mai fost astfel de situații.

În cazul de față, este vorba de un focar înregistrat în zona “Giulești, spre Lacul Morii”, după cum a precizat primarul.

“Am fost informat că în Sectorul 6 există un focar de pestă porcină. Am participat deja la o şedinţă a Comitetului Municipiului București pentru de Situații de Urgență (CMBSU) în care am discutat și am decis planul pentru eliminarea focarului.

Poliția Locală a Sectorului 6 și Direcția de Servicii Publice a Primăriei Sectorului 6 vor interveni mâine, conform planului adoptat azi, sub îndrumarea metodologică a Direcției Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) pentru a elimina focarul de infecție și pericolul reprezentat de către acesta”, a anunțat pe Facebook primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Tot mai multe focare

La data de 22 septembrie, numărul focarelor active de pestă porcină africană  (PPA) se ridica la 620, iar cele mai multe se aflau în județele Ialomița -196, Teleorman – 134 și Buzău – 52, potrivit datelor comunicate de Autoritatea  Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Din totalul focarelor active, un număr de 19 erau în exploataţii comerciale şi 2 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine.

Cauzele răspândirii bolii

Potrivit repezentanților ANSVSA, principalele cauze ale apariției focarelor de PPA sunt:

  • cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale;
  • scoaterea animalelor din zonele de restricție;
  • sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar;
  • neanunțarea mortalităților/sacrificărilor pentru consum propriu/îmbolnăvirilor la medicul veterinar;
  • numărul foarte mare de mistreți morți (4.079) sau vânați (1.795) confirmați cu PPA.