Peste 9.500 de cadre didactice sunt așteptate la Definitivat 2025. Se impun anumite măsuri din cauza caniculei

Publicat: 08 iul. 2025, 07:32, de Patrisia Brătan, în Educație , ? cititori
Peste 9.500 de cadre didactice sunt așteptate la Definitivat 2025. Se impun anumite măsuri din cauza caniculei
sursa foto: celtaromania.ro

Marți, 8 iulie, are loc proba scrisă a Examenului Național de Definitivat 2025, susținută de peste 9.500 de candidați în toate județele țării. Ministerul Educației a luat măsuri speciale din cauza caniculei, iar proba este monitorizată audio-video și corectată digitalizat.

Proba scrisă pentru Definitivat 2025

Ministerul Educației a anunțat că marți, 8 iulie, are loc proba scrisă din cadrul examenului național de Definitivat 2025, organizată în 42 de centre, câte unul în fiecare județ. Sunt așteptați să participe peste 9.500 de candidați care au îndeplinit condițiile de acces:

  • stagiu de predare de minimum un an;
  • calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
  •  note peste 7 la inspecții și portofoliu.

Accesul candidaților se face între orele 7:30 – 8:00, doar pe baza unui act de identitate valid. Proba începe la ora 9:00 și se întinde pe o durata de 4 ore. În anumite cazuri, timpul se poate prelungi cu una sau două ore, cum ar fi în cazul candidaților cu probleme de vedere.

Subiectele, baremele și traducerile în limbile minorităților sunt elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare. Acestea se vor publica după încheierea probei, în jurul orei 15:00, atât online, cât și la centrele de examen.

Condiții speciale din cauza caniculei

Având în vedere temperaturile ridicate anunțate, Ministerul Educației a cerut inspectoratelor școlare să asigure condiții adecvate. Sălile trebuie să fie dotate cu sisteme de climatizare, apă potabilă și asistență medicală.

Având în vedere prognoza meteorologică anunţată pentru ziua de marţi, 8 iulie (caniculă), Ministerul Educaţiei şi Cercetării a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să ia măsuri specifice pentru a asigura condiţii de organizare/desfăşurare adecvate acestei situaţii (disconfort termic)”, transmite Ministerul Educației și Cercetării, conform News.ro.

Evaluarea lucrărilor va fi digitalizată, în centre special constituite, iar primele rezultate vor apărea în 15 iulie. Contestațiile se pot depune în zilele de 15 și 16 iulie, inclusiv online. Rezultatele finale vor fi publicate pe 21 iulie, urmând să fie validate prin ordin de ministru până pe 14 august. Media minimă de promovare este 8. Candidații care promovează dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar și ies din stadiul de debutant. Examenul poate fi susținut de cel mult trei ori, fără taxă.