Peste un sfert de milion de procese în instanță pentru recalcularea pensiilor

De la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 și până în prezent au fost înregistrate peste 250.000 de procese în instanță pentru recalcularea pensiilor sau contestarea deciziilor de pensionare, aflate în diferite etape procesuale – fond sau apel. Aceste litigii implică cheltuieli atât pentru pensionari cât și pentru stat (au ajuns la peste 10 milioane de lei/2020). 

În perioada 1 ianuarie 2019 –  1 iunie 2021, de exemplu, peste 27.000 de litigii au ajuns în faza de apel (conform www.rolii.ro).

Se ajunge la cereri în instanță pentru recalcularea pensiilor și pentru că oamenii nu știu sau nu se organizează pentru a solicita anularea deciziei de pensionare în termenul legal de 30 de zile de la emiterea acesteia”, susține Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii.

Cele mai multe litigii s-au judecat la Curțile de apel din Pitești (peste 9.000), București (peste 3.700), Constanța (peste 2.500), Alba Iulia (peste 2.000), la polul opus aflându-se Bacău, Iași sau Târgu Mureș (sub 500).

Conform fostului ministru, principala cauză pare a fi legislația într-o continuă schimbare. Cine lucrează la casele de pensii, cine se ocupă de cererile de pensionare, cine manipulează date din documentele de muncă ale oamenilor chiar trebuie să se priceapă. Nu este o activitate ușoară, nu se poate da pe mâna unor oameni care nu au cunoștințe în domeniu.

La nivel național (în dosarele analizate) în fond, majoritatea pensionarilor obțin câștig de cauză (65%) spre deosebire de apel, când balanța se echilibrează în favoarea caselor de pensii – 48% dintre pensionari câștigă, 52% pierd.

Cele mai multe procese au ca obiect valorificarea veniturilor brute/sporurilor, respectiv aplicarea indicelui de corecție. Pensionarii aduc adeverințe prin care demonstrează că au încasat venituri suplimentare pentru care s-au și plătit contribuții la stat.

Casele de pensii nu pot lua în considerare conform legii decât sporurile cu caracter permanent astfel încât rămâne la latitudinea instanțelor să decidă dacă este corect să fie valorificare și alte categorii de sporuri/prime. Cele mai multe instanțe dau dreptate pensionarilor în această privință.

S-a creat astfel o practică ce transcende legea în vigoare, dar care este în beneficiul oamenilor, a drepturilor lor”, susține Alexandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...