Peter Szijjarto explică de la Târgu Mureș de ce îl preferă Ungaria pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO

Publicat: 28 mai 2024, 06:35, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Peter Szijjarto explică de la Târgu Mureș de ce îl preferă Ungaria pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria nu va susține candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, din cauza declarațiilor controversate ale acestuia despre Ungaria.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, la Târgu Mureș, că Ungaria nu va susține candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO din cauza declarațiilor acestuia la adresa Ungariei. Szijjarto a exprimat satisfacția față de existența unui candidat din regiunea de Est a Europei, referindu-se la președintele Klaus Iohannis.

„În privința poziției de secretar general al NATO, există un consens că toate provocările vin dinspre Est. Toată lumea dorește să întărească flancul estic al NATO. Însă, dacă provocările vin din Est, poate și secretarul general ar trebui să fie din Est”, a explicat Szijjarto.

Ministrul ungar a subliniat că Mark Rutte a declarat anterior că „Ungaria trebuie să îngenuncheze”, ceea ce face dificilă susținerea sa pentru o poziție unde încrederea deplină este esențială. „Este greu de imaginat că putem susține o persoană care are o astfel de opinie despre noi. NATO este o alianță de protecție și avem nevoie de un lider în care să avem încredere sută la sută. Dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru”, a adăugat Szijjarto, într-o conferință de presă.

De asemenea, Szijjarto a menționat că în istoria NATO nu a existat niciodată un secretar general din Est și că autoritățile din Ungaria sunt bucuroase că există acum un candidat din această regiune.