Petiție semnată de fostul fotbalist Mihai Neşu!

Publicat: 27 nov. 2022, 12:00, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Petiție semnată de fostul fotbalist Mihai Neşu!

Fostul fotbalist Mihai Neşu, care locuiește la periferia municipiului Oradea. El a semnat o petiție, împreună cu alte persoane, care a fost depusă la Prefectura Bihor. 

Bihorenii au făcut investiții majore în locuințe pentru a beneficia de căldură și apă caldă: sistemele de încălzire cu pompe de căldură, centrale electrice și încălzire în pardoseală. Chiar dacă acestea sunt cele mai puțin poluante soluții, facturile continuă să fie uriașe, după cum reiese dintr-o petiţie depusă la Prefectura Bihor şi semnată de peste 50 de persoane.

Documentul prin care se cere plafonarea prețurilor la energia electrică pentru această categorie a fost semnat și de fostul fotbalist Mihai Neşu, care locuiește la periferia municipiului Oradea.

Petiție semnată de fostul fotbalist Mihai Neşu. Care este problema

Potrivit OUG 119/2022 și OUG 134/2022, clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate la energia electrică (0,68 lei/kWh pentru un consum lunar până la 100 kWh, respectiv 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100,01 și 255 kWh), precum și la lemne (400 lei/mc), iar persoanele care folosesc cel mai scump produs energetic, gazul, beneficiază de plafonarea tarifului indiferent de consumurile realizate.

Cei care au ales sistemele de încălzire individuală consumă, în medie, 700 kWh pe lună, adică peste 8.400 kWh/an şi trebuie să achite costuri uriașe la facturile de energie electrică. Practic, „legislația încurajează componentele neecologice, generatoare de emisii de gaz cu efect de seră”, spun petiţionarii.

Ce spun oamenii în petiție

Oamenii se plâng că au fost nevoiți să investească în sistemele de încălzire cu funcționare pe energie electrică din cauza faptului că nu au avut posibilitatea racordării la rețelele de gaz, întrucât acestea nu existau în zonele unde locuiesc. În plus, costurile cu pompe de căldură, centrale electrice sau rețele electrice prin pardoseală au fost mult mai mari decât cele pentru un branșament la gaz.
Cine este Mihai Neșu 
În 2011, Mihai Neșu a suferit un accident cumplit la un antrenament al lui Utrecht, în urma căruia a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Chiar dacă viața i s-a schimbat radical, el este un model de inspirație și modestie.

Neșu a recunoscut că dacă ar putea să o ia de la capăt, nu ar mai începe o carieră de fotbalist, nu din cauza accidentului suferit, ci mai ales pentru că a descoperit câtă împlinire îi aduce faptul că poate ajuta alți oameni aflați în dificultate.

”Viața mea e mult mai fericită și împlinită decât când eram sănătos! Dacă m-aș mai naște acum, nu m-aș mai face fotbalist. Sunt lucruri foarte frumoase care îți aduc bucurii, în afară de fotbal. Acum, de când am centrul de copii cu dizabilități, am o bucurie foarte mare pentru că pot să le fiu de folos și mi-am redescoperit pasiunea pentru design și arhitectură”, spune el.