Un accident de mașină în valoare de 85 de milioane de dolari

Publicat: 26 nov. 2022, 11:01, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Un accident de mașină în valoare de 85 de milioane de dolari

Pictura accidentului de mașină în care a fost implicat artistul Andy Warhol tocmai s-a vândut cu „monumentala” sumă de 85,4 milioane de dolari la casa de licitații Sotheby’s New York.

Evenimentul a avut loc în cadrul galei Contemporary Evening de la Sotheby’s New York. Pictura „White Disaster” (White Car Crash 19 Times) a lui Andy Warhol a fost adjudecată pentru 85,4 milioane de dolari, un preț descris de reprezentanții casei de licitații drept „monumental”.

Lucrarea provine din seria lui Warhol – „Death and Disaster” din 1963, o perioadă a vieții artistului marcată de imagini morbide și de o obsesie personală pentru moarte.

În descrierea din catalog, Sotheby’s a amintit cuvintele din interviul lui John Richardson cu Tobias Meyer în 2013. Acesta a explicat că „tablourile cu dezastre nu sunt ale unui Andy care se bucură de dezastru: acesta este Andy care stă la Ochiul Furtunii, fiind singura persoană nemișcată printre dezastre, moartea și groază… Și de aceea, în opinia mea, sunt cele mai emoționante și cele mai puternice dintre toate imaginile lui Andy.”

În „White Disaster”, Warhol a multiplicat alb-negru o singură imagine a unui accident de mașină de 19 ori. Având 4 m înălțime și 2 m lățime, imaginea colosală este cea mai mare dintre lucrările sale de accident de mașină. A fost descrisă de casa de licitații drept printre cele mai radicale și bântuitoare realizări artistice ale secolului al XX-lea – o imagine pe cât de frumoasă, pe atât de teribilă.

Înainte de vânzare, David Galperin, șeful de artă contemporană Sotheby’s din New York, a comparat lucrarea cu altarele religioase, făcând referire la educația catolică a lui Warhol și referințele religioase de-a lungul operei sale.