Piața combustibililor auto, în vizorul Consiliului Concurenței. Florin Cîțu a cerut ancheta în urmă cu trei zile

Publicat: 19 oct. 2021, 10:15, de Mihaela Verdes, în ESENȚIAL , ? cititori
Piața combustibililor auto, în vizorul Consiliului Concurenței. Florin Cîțu a cerut ancheta în urmă cu trei zile
Statie benzina

Consiliul Concurenţei analizează piaţa comercializării en-gross de carburanţi auto, pentru a identifica cauzele recentei majorări de preţuri. De asemenea, se anchetează și eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei, a anunţat luni, 18 octombrie, autoritatea. Premierul interimar a cerut, sâmbătă 16 octombrie, Consiliului Concurenței o verificare pe piața carburanților.

Consiliul Concurenţei are în derulare o analiză pe piaţa comercializării angro de carburanţi auto. Scopul este de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de preţuri ale carburanţilor, precum şi eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei.

Astfel, în cadrul acestui studiu, declanşat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurenţă solicită informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi. De asemenea, solicită opinii ale autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu”, a informat autoritatea de concurenţă.

Consiliul Concurenţei poate propune recomandări, în urma analizei. Și măsuri pentru remedierea, atenuărea şi prevenirea efectelor negative asupra concurenţei şi, implicit, asupra consumatorilor. În cazul în care descoperă încălcări ale legii, Consiliul are drept de sancţionare.

Florin Cîțu a cerut o investigație pentru prețurile la carburanți

Pe 16 octombrie, premierul interimar Florin Cîțu trimitea Consiliul Concurenței să verifice de ce cresc prețurile la benzină și motorină: „Sper că această asimetrie nu este dată de vreun cartel”

Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat că, dacă preţurile la carburanţi nu scad pentru că există cerere, e normal. Dar dacă scăderea nu se produce pentru că există un cartel, atunci Consiliul Concurenţei ar trebui să facă o investigaţie să şi spună cum este situaţia.

Ce amenzi au fost date până acum

Consiliul Concurenţei a sancţionat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi. Amenzile au fost în sumă totală de 3,7 milioane euro și au fost date pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Aceasta consta în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

În plus, autoritatea de concurenţă a sancţionat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro, pentru o înţelegere anticoncurenţială.

Consiliul a câştigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate şi care au contestat decizia autorităţii.  Instanţa a confirmat încălcarea legii concurenţei.

Monitorul prețurilor pentru carburanți, o aplicație activă

Pentru a stimula concurenţa pe piaţa comercializării carburanţilor, autoritatea a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină), practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară. Monitorul preţurilor pentru carburanţi este accesibil că aplicaţie web, www.monitorulpreţurilor.info, dar și ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android). Ea poate fi descărcată din App Store şi Google Play, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua studii/analize privind domeniul său de activitate. Acesta furnizează Guvernului, publicului şi organizaţiilor internaţionale specializate informaţii privind această activitate.